Sjekkpunkt

Mottok falsk SMS fra Helseutvalget

En sen kveld i juli mottok «J» en falsk SMS fra Helseutvalgets Sjekkpunkt med beskjed om at han kunne være smittet av en eller flere seksuelt overførbare infeksjoner. Den visste seg å være falsk. – Meldingene ser skikkelig proffe ut, sier Rolf Martin Angeltvedt, leder i Helseutvalget.

– Helseutvalget har mottatt henvendelser om fire konkrete tilfeller fra personer som har opplevd å få falsk SMS fra sjekkpunkt, sier leder Rolf Martin Angeltvedt til Blikk.
Publisert Sist oppdatert

Nærmere klokken ti på kvelden 21 juli får «J» en SMS fra Sjekkpunkt der han oppfordres til å avstå fra sex fordi han var oppgitt som mulig smittet av en eller flere seksuelt overførbare infeksjoner. Han ble også oppfordret til å ta kontakt for å teste seg, og i SMS-en var telefonnummeret til Helseutvalgets sjekkpunkt oppgitt.

 – Jeg ble kjempenervøs for hva jeg kunne være smittet med, og tenkte selvsagt på hiv. Men samtidig skjønte jeg ikke hvordan det kunne ha skjedd da jeg har vært i fast forhold i lengre tid og ikke har hatt andre sexpartnere, sier «J» til Blikk.

Falsk SMS

 Morgenen etter kontaktet han Helseutvalget for å teste seg.

 – Jeg kontaktet Helseutvalget da de åpnet om morgenen, og var veldig nervøs med tanke på hiv. Da jeg var der for å teste meg sa jeg at det var spesielt at de hadde sendt SMS så sent på kvelden. Han som var på jobb, reagerte på det samme og sa han skulle sjekke det med sine kollegaer. Han sa også til meg at de ikke sendte informasjon på SMS om slike alvorlige saker.

 – Senere ringte de meg opp sa at SMS-en ikke kom fra Helseutvalget. Da jeg spurte om hva de ville gjøre med saken svarte de at de måtte se på hvordan de skulle ta tak i det.

 – Jeg sa at jeg kom til å anmelde, og det støttet de meg på.

Håndplukket

 – Da jeg kontaktet Majorstua politistasjon fikk jeg vite at det var kommet flere anmeldelser i samme sak, men da jeg leverte anmeldelsen på Grønland politistasjon hadde de ikke hørt om andre tilfeller enn mitt.

 – Hva tenker du selv om det?

 – Det er ekkelt, ingen i min omgangskrets ville ha køddet med noe sånt. Det hadde nesten vært bedre å vite at Helseutvalget var hacket enn å tenke på at jeg er håndplukket av noen som sender slik meldinger for å spre frykt og kvalme, sier «J».

 – SMS-en så skikkelig proff ut med Sjekkpunkt som avsender og deres telefonnummer oppgitt i meldingen, så den ødela nattesøvnen. I tillegg til at den skapte en ubehagelig situasjon mellom min partner og meg.

 «J» har ikke ennå ikke hørt noe fra politiet.

 ­– De sa det ville ta tid på grunn av ferieavvikling, men saken blir sikkert henlagt uansett. Men jeg tenkte at jeg skulle gjøre det jeg kunne for at politiet skulle ta tak i saken. Derfor har jeg også valgt å gå ut med saken, og jeg håper Helseutvalget oppfordrer andre som melder om slike saker til å anmelde det.

Fire konkrete henvendelser

 – Helseutvalget har mottatt henvendelser om fire konkrete tilfeller fra personer som har opplevd å få falsk SMS fra sjekkpunkt, sier leder Rolf Martin Angeltvedt til Blikk.

 Ifølge Angeltvedt har ikke Helseutvalget vært utsatt for datainnbrudd.

 – Meldingene ser skikkelig proffe ut, men det har ikke blitt sendt ut meldinger fra våre kanaler. To av tilfellene var ikke i vår målgruppe, og det er bare én som har vært registrert i våre arkiver.

Angeltvedt understreker at Helseutvalget aldri sender SMS til folk som har testet seg eller blir oppgitt i smittesporing. Han sier de vil vurdere om de skal anmelde saken.

 

Powered by Labrador CMS