Hanna Brummenæs (bilde) og Bertha Torgersen mistet alle de fem skipene sine under 1. verdenskrig. Under 2. verdenskrig ble alle, unntatt ett, av rederiets skip senket, det siste høsten 1945 og da sluttet paret med skipsfart.

SKIPSREDERNE

Hanna Brummenæs og Bertha Torgersen kjøpte sitt første skip i 1909. Nå har Arne Vestbø skrevet bok om verdens første kvinnelige redere som bodde og jobbet sammen i over 60 år.

Publisert

Med herrehatter, skjorte, slips og fotside frakker skilte Hanna Brummenæs og Bertha Torgersen seg ut i Haugesund. Paret var kjent som «mannedamene» og undertegnet gjerne sakspapirer med «Herr».

Sammen drev de rederiet Brummenæs og Torgersen og bodde også sammen i en villa i Henrik Ibsens gate. De var pionerkvinner, de første i verden som stiftet og drev et rederi. På det meste hadde de 200 ansatte og femten skip som seilte på alle verdens hav.

Brummenæs og Torgersen hadde truffet hverandre på 1880-tallet mens de jobbet som butikkpiker i gruvesamfunnet Visnes på Karmøy. Allerede da var entreprenørånden deres tydelig. De unge kvinnene åpnet sin egen lille butikk, som etter hvert vokste til en stor landhandel med eget bakeri og salg av kull. Men da velstandsårene på Visnes etter hvert tok slutt, dro de til Haugesund og åpnet i 1889 en manufaktur- og kolonialforretning – også den ble en suksess.

Men det var som skipsredere Brummenæs og Torgersen skulle bli kjent og husket.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS