Menneskerettigheter

Skeive samboere trosser homofobien i Zimbabwe

I ti år har Denis bodd sammen med kjæresten Bernard i hemmelighet. Nå forteller de sin historie.

Denis Muzengwe (t.h) og Bernard Mugaga er ikke alene om å være «hemmelige» samboere i Zimbabwe. I et land der forbudet mot likekjønnede ekteskap er slått fast i grunnloven, er det mange homofile og lesbiske par som holder sine forhold skjult for naboer og venner.
Publisert Sist oppdatert

I ti år har Denis Muzengwe (33) bodd sammen med sin 29 år gamle kjæreste Bernard Mugaga i en leilighet i Harare, Zimbabwes hovedstad. Paret har holdt forholdet hemmelig for naboer og bekjente, selv om familiene deres aksepterer forholdet.

Nå vil de fortelle sin historie.

– Mange her i nabolaget vet ikke noe sikkert om oss. Noen har nok en mistanke om at vi er homofile. Vi hører dem diskutere bak vår rygg. Men vel, livet går videre og i ti år har vi levd sammen som et par, sier Muzengwe i et intervju med Bistandsaktuelt.

Både Muzengwe og Mugaga er menn, men Muzengwe har rollen som mann samboerskapet og Mugaga er godt fornøyd med rollen som hustru.

– Denis beskytter meg. Han er så snill, og vi går veldig godt sammen, sier Mugaga.

Grunnlovsforbud

Muzengwe og Mugaga er ikke alene om å være «hemmelige» samboere i et land der skeiv kjærlighet er svært tabubelagt. I Zimbabwe er forbudet mot likekjønnede ekteskap er slått fast i grunnloven og de aller fleste homofile og lesbiske par holder forholdene skjult. Virginia Mabhiza, departementsråd i justisdepartementet, viser til grunnloven.

– Regjeringens politikk er utledet av grunnloven, som forbyr ekteskap mellom to av samme kjønn. Så likekjønnede ekteskap er ikke tillatt, og vi har ikke anerkjent noen rettigheter knyttet til LHBT, sier Mabhiza til Bistandsaktuelt.

Det å være homofil eller lesbisk er i seg selv ikke forbudt i Zimbabwe. Men i tillegg til grunnlovsforbudet mot likekjønnede ekteskap, inneholder straffeloven forbud mot sex mellom to personer av samme kjønn, selv om det er frivillig og mellom voksne personer. Og loven blir håndhevet. Seksuelle minoriteter, som Muzengwe og Mugaga, har i årevis vært utsatt for arrestasjoner og forfølgelse fra myndighetene.

– Vi blir ofte arrestert på grunn av vår seksualitet, men det bryr oss ikke, sier Mugaga.

En seig kamp

Organisasjonen for homofile og lesbiske i Zimbabwe, GALZ, opplyser at mange av deres medlemmer innleder samboerskap eller til og med ekteskap uten at dette blir offisielt bekreftet.

– Ekteskapene er hemmelige for omverdenen, men kan være kjent for lhbtiq-organisasjoner og medlemmer, sier GALZ-leder Chester Samba til Bistandsaktuelt.

For å unngå forakt, trakassering og arrestasjoner vil mange par ofte gi inntrykk av at de lever sammen som venner eller slektninger, uten at naboer eller familie vet noe om ekteskapet deres.

Tross motstand, trakassering og arrestasjoner, fortsetter den seige kampen mot forfølgelse av seksuelle minoriteter fortsetter i Zimbabwe.

– Skeive blir ofte siktet etter bestemmelser om brudd på ro og orden eller offentlig sjenanse, med staten som nøkkelspiller i trakasseringen, sier GALZ leder Samba i intervjuet med Bistandsaktuelt.

Les hele saken hos Bistandsaktuelt.

Powered by Labrador CMS