Vi møtes ved Kim Frieles historiske benk

Den skeive bevegelsens modige, tøffe, sta og dyktige bergenser, Kim Friele er død. Tirsdag 23. november kl. 13 møtes vi ved benken hennes på Nationaltheatret stasjon i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Lenge før Norge fikk partnerskapslov, felles ekteskapslov og stebarnsadopsjon var det noen som gikk opp løypen som med årene har gitt skeive flere rettigheter i samfunnet. I en tid da homoseksualitet var forbudt i Norge, satt Kim Friele hver eneste lørdag på en benk utenfor Nationaltheatret stasjon og speidet etter andre som følte som henne.

I to år satt hun der, trofast og søkende. Ventetiden endte heldigvis godt, ikke bare for både Kim Friele, men hele den skeive bevegelsen. I 1966 ble Kim Friele valgt til leder i DNF-48. Deretter var hun organisasjonens generalsekretær fra 1971 til 1989.

Kim Friele var Ridder av 1. klasse av St Olavs Orden (2000), innehaver av Fritt Ord-pris (1978) og Human Etisk forbunds Humanistpris (1997) og mottok Ærespris under Homodagene i 1993, samme år som partnerskapsloven ble innført. Ikke minst var Kim Friele en av de ti nominerte i NRKs kåring av "den aller største nordmannen" de siste hundreår.

Under utdelingen av Blikkprisen 2004 lørdag 12. mars, fikk Kim Friele tildelt Blikks spesialpris «Århundrets homodronning» for sin livslange innsats som menneskerettighetsforkjemper.

Tirsdag 18. juni 2019 ble Kim Friele hedret med en benk på samme sted hvor hun satt hver eneste lørdag. Tirsdag 23. november kl. 13 samles den skeive bevegelsen ved benken for å hedre «Århundrets homodronning».

Powered by Labrador CMS