Urix

Qatar fengsler og mishandler skeive

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) er svært bekymret for situasjonen for skeive i Quatar.

Publisert Sist oppdatert

I en rapport offentliggjort bare uker før avspark i herrenes fotball-VM, skriver HRW at skeive i Qatar blir anholdt, arrestert og mishandlet av myndighetene.

Myndighetene i Qatar har svart med en kategorisk benektelse av hendelsene. Men landet har liten troverdighet på området. Homofili er forbudt i Qatar og loven blir praktisert.

Fifa, det internasjonale fotballforbundet er blitt sterkt kritisert for sin relasjon til Qatar. Først ved å tildele dem herre-VM, siden for sin servile unnfallenhet når det gjelder å bruke mesterskapet for å legge press på myndighetene angående menneskerettsbrudd.

En av de skarpeste kritikerne av Qatar og Fifa har vært den norske fotballpresidenten Lise Klaveness.

«Vi er fortsatt veldig bekymret over måten lhbtqi-personer blir behandlet på i Qatar.» skriver Gro Tvedt Andressen på vegne av Klaveness og Norges Fotballforbund i en e-post til TV2 i forbindelse med HRW- rapporten.

Transpersoner tvunget til konverteringsterapi

Qatar har forsøkt å dempe inntrykket av landet som et inhumant regime, men behandlingen av gjestearbeidere som bygger VM-arenaene og straffeforfølgelsen av den skeive befolkningen forteller en annen historie.

Human Rights Watch sin ferske rapport er basert på intervjuer med seks skeive. Den viser at transpersoner i Qatar er blitt tvunget til å underlegge seg konverteringsterapi, mens andre er blitt utsatt for verbal og fysisk mishandling av politiet etter arrestasjonen.

Openly, en kortfattet og instagrambasert tjeneste for skeive nyheter, skriver at lhbtq-personer den senere tid er blitt holdt i et underjordisk fengsel i Doha. En av de fengslede satt to måneder i full isolasjon.

Det er også snakk om at myndighetene har tvunget skeive til å underskrive på at de skal holde seg unna «umoralske aktiviteter».

Powered by Labrador CMS