– Å være sammen med patriarkater som lider av sosiopati har ikke funket hittil, i hvert fall ikke for alle. Og da må vi gjøre noe annet, sier slampoeten Mimie Tim Märak.

Ilden fra Jokkmokkvære

Mimie Tim Märak er slampoet, urfolksfeminist og samisk queeraktivist. – Du er din egen demonstrasjon i alt du er. En effektiv måte å bekjempe patriarkalske maktstrukturer på er å la være å dø, sier Märak.

Publisert Sist oppdatert

Mimie Tim Märak (24) ble kjent i Sverige for to år siden da SVT sendte dokumentarserien «Sápmi Sisters» om henne og musikersøsteren Maxida. Sammen har de turnert Skandinavia rundt med forestillingen «Under asfalten et fjell».

– Scenen gjør plass til en person som brenner for noe. Når publikum står rundt en scene, danner de ofte formen til en halvsirkel, som i en lavvo der mennesker samles rundt bålet. Og den som står på scenen, er flammen som brenner, forteller Mimie Tim.

I februar for to år siden knelte kunstneren og aktivisten foran den svenske kulturministeren i Jokkmokk mens søster Maxida klippet av håret hennes med en kniv. Ritualet ble gjennomført som en sorgprotest mot hvordan vi behandler jorden.

– Det ligger så mye symbolsk i håret. Så fort det hender noe med håret til de som er kvinnekodede, blir det veldig dramatisk. Hvis en mannskodet person tar på eller av seg en parykk på scenen, blir det en tøysete greie liksom. Det er fortsatt i oss at kvinner er til for å være sexy for noen andre, og det synes jeg er bullshit.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

1,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS