Urix

Krass kritikk mot Iraks forbud mot likekjønnede forhold

En ny lov i Irak forbyr forhold mellom personer av samme kjønn. – Jeg forventer at Europa vil ta imot skeive asylsøkere fra Irak, uten å sette spørsmålstegn ved deres seksuelle orientering, sier assisterende generalsekretær i Salam, Thee Yezen Al-Obaide.

Thee Yezen Al-Obaide i Salam.
Publisert Sist oppdatert

 – Denne loven er vedtatt fordi Irak anser skeivhet som vestlig dekadens. Jeg håper verden nå vil sette dette på dagsorden, sier Thee Yezen Al-Obaide, assisterende generalsekretær i Salam, i en kommentar til Blikk. 

Religiøse verdier 

Loven som ble vedtatt lørdag er en endring av loven mot sexarbeid og innebærer en strafferamme på inntil 15 års fengsel for forhold mellom personer av samme kjønn. Et tidligere utkast gikk enda lenger og foreslo dødsstraff.

 Transpersoner risikerer inntil tre års fengsel. Det samme gjør leger som utfører kjønnskorrigerende kirurgi. Det blir også straffbart å «promotere» likekjønnede forhold. Nasjonalforsamlingen i Irak sier målet med loven er å opprettholde religiøse verdier. 

Loven kommer i kjølvannet av et direktiv fra august 2023 hvor Iraks medie- og kommunikasjonskommisjon (CMC) beordret pressen og plattformer for sosiale medier til å slutte å bruke begreper som «homofil» og «kjønn».

Myndigheten krever at lhbt+personer omtales som seksuelle avvikere, og i debatter om som omfatter lhbt+ og kjønnsdebatter skal det refereres til seksuelt avvik. 

Ifølge Equality Index rangeres Irak på 176 plass av 197 land basert på lhbt+politikk. En nasjonal undersøkelse foretatt i 2022 viser at det bare to prosent av befolkningen er positive til skeive. 55 prosent oppga at de var imot, og de resterende nektet enten å svare eller oppga at de ikke visste. 

Truer de som er mest utsatt 

USA mener loven er en trussel mot menneskerettighetene og folks friheter og vil gjøre det vanskeligere for Irak å tiltrekke seg investeringer utenfra og bygge en bredere økonomi. 

– Denne endringen truer de som er mest utsatt i det irakiske samfunnet. Den kan brukes til å hindre ytringsfrihet og begrense innsatsen til ikke-statlige organisasjoner, sier det amerikanske utenriksdepartementet i en uttalelse. 

Rettighetsgrupper fordømmer loven som et angrep på menneskerettighetene og på lhbt+-personer i Irak. Skeive blir ofte utsatt for diskriminering og angrep i et land der homoseksualitet er tabu, selv om det hittil ikke har vært et eksplisitt forbud mot forhold mellom personer av samme kjønn. 

– Dette er et resultat av inkompetente politikere, som ikke tar tak i de reelle problemene Irak står overfor, som fattigdom, korrupsjon og manglende utdanning. Skeive brukes som syndebukker, sier Thee Yezen Al-Obaide. 

– Vil ytre press mot Irak ha betydning? 

– Det kan gjøre det verre for de det gjelder. Verre for skeive i Irak. Det vet vi av erfaring. Se bare på land som Ghana, Uganda og Qatar og deres anti-lhbt-lover. Jeg synes det er vanskelig å peke på én løsning og strategi. Jeg håper bare at det ikke skjer på en måte som gjør det verre for skeive. Det må brukes diplomatisk teft. 

Thee Yezen Al-Obaide ser også muligheten for at flere skeive nå vil flykte fra Irak. 

– Jeg forventer at Europa vil ta imot skeive asylsøkere fra Irak, uten å sette spørsmålstegn ved deres seksuelle orientering. Nå er lovene reelle, og UD og UNE kan ikke lenger si til skeive irakere at de kan bli i hjemlandet og holde en lav profil.

– De som søker asyl må bli trodd. Disse lovene er inngripende og en fare for skeive, og da kan ikke skeive sendes tilbake, sier den assisterende generalsekretæren i Salam til Blikk.

 

 

 

Powered by Labrador CMS