Skeive rettigheter

– Ordskiftet blir stadig grovere her hjemme

De skeive organisasjonene ser tilbake på året som har gått. – Vi i PKI skal fortsette å kjempe for undertrykte minoriteter og stå i kampen for rettferdighet, sier Isak Bradley, leder i Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens.

Isak Bradley, leder i Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens.
Publisert Sist oppdatert

– 2023 har vært et år fylt av opp- og nedturer for transpersoner og andre skeive. Bevegelsen forblir rystet og preget av terroren 25. juni, og mye arbeid går med på å gjenoppbygge den, sier Isak Bradley, leder i Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens.

– Vi har endelig fått på plass et forbud mot konverteringsterapi, og SOC8 er oversatt til norsk. Til tross for et positivt steg mot utredning angående et tredje juridisk kjønn, ser det dessverre ut til at implementeringen av dette blir utsatt og ikke prioritert med det første.

En annen rapport viser at transpersoner fortsatt opplever et dårlig helsetilbud. Prosessen med å desentralisere og forbedre dette tilbudet går tregt, og i noen tilfeller går det til og med bakover på grunn av Riksen, som aktivt motarbeider de fleste positive endringene på feltet.

PKI har nå over 1600 medlemmer, vokser stadig, har fått midler og gleder seg over å ha ansatte.

– Flere lokallag rundt om i landet og aktiviteter for transpersoner fra nord til sør. Samtidig ser vi økende motstand mot vår bevegelse. Vi har opplevd angrep på våre rettigheter fra ulike hold, og debatten blir stadig mer konspiratorisk og kunnskapsløs. Internasjonalt ser vi at massive, velorganiserte krefter stadig arbeider mot transpersoners rettigheter, sier Bradley og viser til USA hvor man ser en tydelig økning i antall lovforslag som har som mål å begrense transpersoner muligheter.

– Muligheter til å leve ut det livet de fortjener og har rett på som et menneske. Selv om det kanskje ikke er like ille i Norge, ser vi at ordskiftet blir stadig grovere her hjemme også. Vi ser tydelige paralleller til talepunkter fra konservative krefter i USA og Storbritannia, sier Bradley til Blikk.

– Vi har vært vitne til at stortingspolitikere fra Stortingets talerstol hevder at det ikke er statens oppgave å bekrefte folks «feilaktige virkelighetsoppfatninger» i debatten om juridisk anerkjennelse av ikke-binære. Senere på året uttalte en politiker at kjønnsbekreftende behandling og helsehjelp til mennesker med kjønnsinkongruens kan forstås som konverteringsterapi av homofile. I mediene blir det å være trans stadig sammenlignet med det å føle seg som et dyr, en dehumanisering som er skadelig og nedverdigende. Skuddene mot London Pub og Per på hjørnet falt ikke i et vakuum.

– Hvor står kampene i 2024?

– I 2024 er det avgjørende at den skeive bevegelsen står samlet mot angrepene som nå rettes mot oss. For PKI er de viktigste sakene vi skal jobbe for i 2024 at Rikshospitalet må desentraliseres, og et helhetlig helsetilbud med livsløpsperspektiv må etableres. Til tross for behovet for etablering mener vi prossessen så vidt har startet. De regionale sentrene må få tilgang til flere ressurser for å kunne møte, vurdere, og at de kan gi behandling til de av oss som har behov for det. Vi ønsker dialog med de regionale sentrene, og Rikshospitalet. Vi kommer til å kreve tilgang til kjønnsbekreftende behandling for ikke-binære. Ikke-binære fortjener juridisk anerkjennelse. Videre vil vi jobbe for at transpersoner som ble kastrert av staten før 2016, får en unnskyldning og en oppreisning for det grove menneskerettighetsbruddet det var.

Bradley hevder Rikshospitalet avviser stadig flere og gir mindre og mindre helsehjelp til personer under 18 år.

– Transpersoner er en særlig sårbar gruppe, og vi er opptatt av hvordan transpersoner som også tilhører andre marginaliserte grupper har dårlig tilgang på helsehjelp og rettigheter. Særlig rasisme og funkofobi rammer transpersoner hardt i møte med helsevesenet, arbeidslivet og utdanning. I tillegg har vi en omfattende jobb å gjøre internt i det skeive miljøet for at vår bevegelse skal bestå av, og ha rom for, alle skeive. Det er på høy tid at vi lytter til marginaliserte skeive i miljøet når de roper om solidaritet, i en tid som skal handle om fred. Da er ikke medisinen å skape mer fremmedfrykt og splittelse gjennom vårt skeive miljø, sier Bradley og oppfordrer til å lytte, lære og ha åpne hjerter.

– Som leder av PKI er jeg takknemlig for alle som jobber iherdig bak kulissene, som skaper møteplasser for de av oss som ikke har et nettverk. Jeg setter pris på alle frivillig engasjerte, og håper på flere i 2024. Vi fortsetter kampen for et verdig desentralisert helsetilbud, og det får vi ikke til uten dere. Det er en selvfølge for den skeive bevegelsen å vise solidaritet og støtte når noen blir forfulgt og drept for den de er. Vi ser at Israel aktivt bruker skeives liv for å legitimere sitt folkemord, det må vi tydelig si ifra om at ikke er greit.

PKI tar også avstand fra rosavasking.

– Det er en selvfølge for den skeive bevegelsen å vise solidaritet og støtte når noen blir forfulgt og drept for den de er. Vi ser at Isarel aktivt bruker skeives liv for å legitimere sitt folkemord, det må vi tydlig si ifra om at ikke er greit. Ikke i vårt navn! Vi aksepterer ikke rosavasking, og forventer genuin støtte og handling i kampen for like rettigheter og respekt, sier Bradley.

– Vi støtter ikke undertrykkelse av én minoritet for at en annen skal blomstre. De bruker, som nevnt, rosavasking som en strategi. Dette for å dra til seg oppmerksomhet bort fra alvorlige brudd på menneskerettigheter og internasjonal lov. Samtidig ser vi at antisemittiske krefter og Israels propagandaapparat prøver å blande Israels handlinger med jødedommen og den jødiske befolkningen. Vi må ta tydelig avstand fra antisemittisme, men samtidig bør vi ikke la oss forlede til å tro at vi ikke kan kritisere staten Israel. Israel utfører det som nå er det mest grusomme folkemord og dette har ikke pågått bare siden 07.oktober 2023, men i 75 år! Det er ikke antisemittisme å holde staten Israel sterkt ansvarlig for de påståtte bruddene på menneskerettighetene de nå står bak. Det er imidlertid viktig å unngå å blande inn religion og gjøre usaklige generaliseringer om jøder når man kritiserer handlingene til staten Israel. Vi i PKI skal fortsette å kjempe for undertrykte minoriteter og stå i kampen for rettferdighet.

 

 

Powered by Labrador CMS