Urix

Brudd med grunnloven å hindre likekjønnet ekteskap i Japan

En ankedomstol i Japan betegner det som uforenlig med grunnloven å nekte likekjønnet ekteskap, melder japanske medier.

Japanere flest har de siste årene blitt betydelig mer positive til lhbt+personer. Flere i landet håper at nasjonale myndigheter snart gir etter for kravet om legalisering av likekjønnet ekteskap.
Publisert

Det er ankeldomstolen i Sapporo i det nordlige Japan som har kommet til dette standpunktet. Domstolen avviser imidlertid klagerens krav om kompensasjon fra sentrale myndigheter, ifølge lokale medier.

En lavere rettsinstans i Fukuoka kom i juni i fjor til motsatt konklusjon og sa at forbud mot likekjønnet ekteskap ikke strider mot grunnloven.

Spørsmålet om likekjønnede ekteskap har vært en gjenganger i det japanske rettsvesenet de siste årene.

Flere titalls homofile par reiste søksmål i 2019 i et forsøk på å tvinge regjeringen til å anerkjenne likekjønnede ekteskap.

70 prosent av Japans befolkning støtter å tillate likekjønnede ekteskap i meningsmålinger, men regjeringspartiet LDP er motstandere. Japan er det eneste landet i G7 som ikke gir noen form for juridisk anerkjennelse til likekjønnede par.

En rekke lokale myndigheter har begynt å anerkjenne homofile partnerskap i Japan, men landet har tatt få skritt mot like ekteskapsrettigheter sammenlignet med vestlige land. Dermed kan homofile par bli stående uten helt grunnleggende retter, som tillatelse til å besøke partneren på sykehus.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS