Pride

FRI Rogaland møter kald skulder hos KrF

KrF har blitt invitert til debatt under festivalen, lokalpartiet svarer ikke. – KrF bør strekke seg langt for å møte den skeive minoriteten, slik at de får snakket med oss og lyttet til oss, sier leder i FRI Rogaland, Karoline Skarstein til Blikk.

Får ikke svar fra KrF: – Det er skuffende, men også problematisk med tanke på representantforslaget om å fjerne Rosa kompetanse fra skolene, sier leder i FRI Rogaland, Karoline Skarstein.
Publisert Sist oppdatert

Starskuddet for Skeivå Rogaland Pride i Stavanger går 30. august, og allerede nå spikres programmet for årets festival. På programmet står parade, fester og debatter om ulike tema.

En av paneldebattene under årets festival har et høyaktuelt tema: Pride, kjønnsmangfold, trans og skeive i skolene. Et for mange betent tema, men festivalen er ikke redd for å ta i det vanskelige.

– De siste årene har FRI Rogaland hatt et dialogprosjekt med Kirkelig dialogsenter i Stavanger, hvor vi forsøker å snakke sammen om skeiv problematikk i trossamfunn, men også trosproblematikk blant skeive, sier leder i FRI Rogaland, Karoline Skarstein

Skarstein nevner spesielt fjorårets prosjekt og debatt som handlet om hvordan klare å leve med to likeverdige syn innad i kirken med hensyn til det skeive.

– Da stilte konservative stemmer opp og deltok. Vi fikk en fin debatt og det var god stemning. Derfor ønsker vi å gjøre noe lignende i år. Slippe motstemmer og medstemmer til i debatten. Det er jo når motsetninger møter hverandre at det blir interessant og fruktbart, sier Skarstein til Blikk.

– Sammen med Kristent dialogsenter prøver FRI Rogaland og Skeivå Rogaland Pride hele tiden å finne et felles grunnlag. Målet er ikke å slå hverandre i hjel, men snarere forsøke å finne en eller annen felles plattform, så godt det lar seg gjøre.

Aktuell debatt

Men nå viser det seg at motstemmene ikke svarer på henvendelser fra FRI Rogaland.

– De siste månedene har det vært en intens debatt her i Stavanger og Rogaland om hvem som skal få lov å snakke om Pride, kjønnsmangfold, trans og skeive i skolene. Der viser det seg at det politiske Norge deler seg. På den ene siden har du partiet Sentrum, som er den liberale stemmen.

– På den andre siden finner vi KrF, som nå virker å gå i en mer konservativ retning når det gjelder skeiv tematikk. Derfor var det naturlig for oss å invitere begge partiene til denne debatten, sammen med lokale skeive stemmer og andre politiske aktører, sier Skarstein og forteller at partiet Sentrum svarte ja umiddelbart.

Krf derimot har derimot ikke ønsket å delta.

– Først henvendte vi oss til KrF sentralt, og ønsket partileder Olaug Bollestad. Da fikk vi svar ganske raskt at Bollestad dessverre ikke har tid.

Det var for to måneder siden. I mellomtiden, i april, tok KrFU til orde for å kaste Rosa kompetanse ut av skolene.

Dagsnytt18 kom det fram at KrFU vil at FRI skal miste sin mulighet til å holde undervisningsopplegg om kjønnsspørsmål i skoler og barnehager. De vil heller at uavhengige fagfolk må stå for eventuelle kurs.

KrF-leder Olaug Bollestad kastet seg også på, og fremmet i april et representantforslag der KrF ber regjeringen endre i læreplanen og erstatte Rosa kompetansekursene for skole- og barnehageansatte med kurs i offentlig regi.

Representantforslaget ber også regjeringen bruke samme retningslinjer for undervisning om kjønn som Storbritannia innførte før jul i fjor.

– Da ble debatten enda mer aktuell og vi tok kontakt igjen for å få noen fra KrF til å delta, for å debattere akkurat disse perspektivene. Men da stoppet kommunikasjonen, og vi fikk ikke svar på noen henvendelser, sier Skartsein, som da tok forespørselen videre lokalt.

– Vi tok kontakt med Rogaland KrF og de tre bystyrerepresentantene til KrF. Der får vi heller ingen respons. Det er det jeg reagerer på, sier Skarstein til Blikk.

Får ikke svar lokalt

I en telefon til Blikk kan pressesjef Astrid-Therese Theisen opplyse at de har svart ut forespørselen fra FRI Rogaland, og at partileder Olaug Bollestad dessverre ikke kunne delta grunnet andre forpliktelser.

Theisen sier at henvendelsen ble videresendt til Rogaland KrF, og at lokalpartiet ikke var klar over at det var noen svarfrist.

Blikk tok kontakt med lokalpartiet 28. mai med forespørsel om hvorfor de ikke har svart Skeivå Rogaland Pride, men har i skrivende stund ikke fått respons.

– Det er skuffende, men også problematisk med tanke på representantforslaget om å fjerne Rosa kompetanse fra skolene. Det er et forslag som, hvis det går gjennom, vil ramme en skeiv minoritet hardt.

– KrF bør strekke seg langt for å møte den skeive minoriteten, slik at de får snakket med oss, lyttet til oss, og høre på våre argumenter. I stedet taler vi for døve ører, avslutter Karoline Skarstein.

 

 

 

Powered by Labrador CMS