Kim Friele

Oppretter Kim Frieles ærespris

Samme dag som Lubna Jaffery (Ap) ble utnevnt til ny kultur- og likestillingsminister, slapp hun nyheten om at regjeringen oppretter en minnepris for Kim Friele.

– Regjeringen oppretter en minnepris for Kim Friele, fortalte den nyutnevnte kultur- og likestillingsministeren Lubna Jaffery på Pride-mottakelsen.
Publisert

Oslo onsdag 28. juni inviterte statsminister Jonas Gahr Støre til Pride-mottakelse i regjeringens representasjonsbolig. Representanter fra skeive organisasjoner, skeivt kulturliv og møtte opp til servering av musserende bobler i høye glass, jordbær og makroner regnbuens farger i Parkveien 45 i Oslo.

Her fikk de høre taler fra Støre og den nyutnevnte kultur- og likestillingsministeren Lubna Jaffery (Ap), og høre Metteson synge.

Lubna Jaffery som var utnevnt samme dag, kom i sin første tale til den skeive bevegelsen med nyheten om at regjeringen oppretter en minnepris til ære for Kim Friele.

– Denne prisen skal hedre og føre videre Kim Frieles innsats for skeive og for menneskerettigheter. Den skal synliggjøre hvor viktig hun har vært for landet vårt, og løfte fram aktivister som arbeider i hennes ånd her i Norge eller internasjonalt, sa statsråden.

Prisen vil deles ut hvert år under Oslo Pride. Første tildeling blir i 2024. Målet med prisen er å anerkjenne arbeidet mottakeren gjør for å bedre skeives situasjon. Sammen med prisen vil mottakeren få et økonomisk bidrag som skal støtte opp under arbeidet. En jury utnevnt av Kultur- og likestillingsdepartementet vil dele ut prisen.

– Takket være aktivister som Kim Friele, beveget situasjonen for skeive seg i mange år i positiv retning, også internasjonalt. Det er dessverre ikke lenger tilfellet. Over hele verden ser vi økning i hets, trusler og diskriminering av skeive, og i mange land blir menneskerettighetene til skeive innskrenket, sa Jaffery.

Regjeringa har som mål at Norge skal være pådriver for skeives rettigheter internasjonalt, og at skeive blir verna mot diskriminering, forfølging og overgrep.

– Kim Friele skal ha uttalt at «mot er ei bølge som river alle med seg, også de som ikke tør». Friele var den bølgen her i Norge. Minneprisen skal gå til de som er med på å skape slike bølger, sa Jaffery.

Se bildene fra regjeringens Pride-mottakelsen her:

Powered by Labrador CMS