Kim Friele. Foto: Reidar Engesbak.

Kim Frieles historiske benk

Den skeive bevegelsens modige, tøffe, sta og dyktige bergenser, Kim Friele, hedret med plakett.

Publisert

Den skeive bevegelsens modige, tøffe, sta og dyktige bergenser, Kim Friele, hedret med plakett.

Lenge før Norge fikk partnerskapslov, felles ekteskapslov og stebarnsadopsjon var det noen som gikk opp løypen som med årene har gitt skeive flere rettigheter i samfunnet. I en tid da homoseksualitet var forbudt i Norge, satt Kim Friele (84) hver eneste lørdag på en benk utenfor Nationaltheatret stasjon og speidet etter andre som følte som henne.

I to år satt hun der, trofast og søkende. Ventetiden endte heldigvis godt, ikke bare for både Kim Friele, men hele den skeive bevegelsen. I 1966 ble Kim Friele valgt til leder i DNF-48. Deretter var hun organisasjonens generalsekretær fra 1971 til 1989.

Hun er Ridder av 1. klasse av St Olavs Orden (2000), innehaver av Fritt Ord-pris (1978) og Human Etisk forbunds Humanistpris (1997) og mottok Ærespris under Homodagene i 1993, samme år som partnerskapsloven ble innført. Ikke minst er Kim Friele en av to nålevende personer blant de ti nominerte i NRKs kåring av den aller største nordmannen de siste hundreår.

Under utdelingen av Blikkprisen 2004 lørdag 12. mars, fikk Kim Friele tildelt Blikks spesialpris «Århundrets homodronning» for sin livslange innsats som menneskerettighetsforkjemper.

Det var Oslos byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl som stod for avdukingen av plaketten på benken utenfor Nationaltheatret stasjon tirsdag 18. juni.

Se video her:

Powered by Labrador CMS