Skeivt kulturår

Nytt liv for kjærlighetskarusellen

Urinalet i Stensbergparken pusses opp av kulturetaten i Oslo kommune.

Urinalet i Stensbergparken.
Publisert

Pissoiret, også kalt Kjærlighetskarusellen, er kanskje det mest ikoniske eksemplet på skeiv arkitektur i Norge. Denne funksjonalistiske perlen ble tegnet av Oslos byarkitekt Harald Aars, og sto ferdig i 1937. Det skulle ivareta hygieniske og praktisk hensyn, men i modernistisk ånd også fremstå som en skulptur i parken. Et viktig møtested for homofile menn. Karusellen ble i 2009 fredet av Riksantikvaren, men har siden stått til forfall. Nå har kulturetaten i Oslo kommune tatt grep.

«I og med at det i år er Skeivt kulturår er vi ekstra glade for at vi har fått på plass midlene til dette», sier Ole Giskemo Slyngstadli i kulturetaten til Avisa Oslo, og forteller at det er satt av én million kroner til bevaring av urinalet.

«Bygningen skal sandblåses og renses, og i tillegg trenger betongen noe reparasjon. Deretter skal «Kjærlighetskarusellen» males i sin opprinnelige farge og med den originale malingstypen. Det ytre taket trenger også å utbedres», sier Slyngstadli

Arbeidet er allerede i gang og Kjærlighetskarusellen vil etter planen være tilbake i sin opprinnelige stand innen midten av oktober. I tillegg til oppussingen har kulturetaten kjøpt inn en midlertidig lysinstallasjon av kunstneren Per Barclay, og det vil gis ut en bok om kunstverket, fotografert av Fin Serck-Hanssen.

En kopi av pissoiret ble laget av Børre Sæthre til utstillingen «The sound of the atom splitting», som ble vist på Nitja – senter for samtidskunst i fjor.

Børre Sæthre, «The sound of the atom splitting» (2021).
Powered by Labrador CMS