SYNLIGE SKEIVE

– Jeg vil se folka mine, familien min og føle på at vi eksisterer!

Om Luca Dalen Espseth kunne velge helt selv, hadde han sett ut om en sexy homo fra 1920-tallets Berlin.

Publisert

– Jeg ønsker helst å signalisere at jeg er skeiv, men det er ikke alltid folk skjønner det. Jeg vil også at folk skal tenke at jeg er kul og politisk engasjert på venstresida. Jeg vil ikke ha noen reaksjon ut over å skremme bort folk jeg ikke vil snakke med og lokke til meg kule folk. Hva folk måtte mene om meg eller måten jeg kler meg på, synes jeg de fint kan holde for seg selv, sier Luca Dalen Espseth (34), som begynner i ny jobb på Pro Sentret etter å ha vært rådgiver i kjønnsmangfold i FRI i fem år.

Hvorfor synes du det er viktig å være synlig skeiv i 2021?

Fordi usynlig skeiv er straight. Det er tapt kultur, tapte muligheter, assimilering og færre forbilder for andre.

Hva er det med stilen din som gjør den skeiv?

Jeg er ganske versatil, på mange måter, haha. Kan gå i alt fra punk, til hipster via mer skate-stil.

Hva eller hvem har inspirert stilen din?

Kan jeg svare Avril Lavigne som barn, og folka i «Fucking Åmål?» Nå har jeg dessverre gitt litt opp. Jeg synes det er oppriktig vanskelig å finne klær som ikke er skadelige for miljøet og folk, og som samtidig er kule og signaliserer noe om hvem jeg er til omverdenen.

Hva var ditt første skeive plagg?

Jeg kjøpte et regnbuebelte da jeg var 13 år. Tror jeg kjøpe det på Martnan i Trondheim. Jeg ville nok vise hele verden at jeg var skeiv, og det ville jeg at alle skulle legge merke til og samtidig gi seg en lang faen i.

– Vet ikke helt hvor jeg skal plassere dette stilmessig Det er bare en shorts, Doc Martens, transfarga glittersokker pluss en t-skjorte som gjør narr av cisfolkas følelser. Dette er et typisk meg-antrekk. Jeg liker svarte klær og har ofte t-skjorter med politiske budskap.

Hvem inspirerer stilen din i dag?

Ingen spesielle, men jeg følger mange kule transfolk på Instagram og mange av dem kler seg veldig kult.

Har du opplevd trøbbel på grunn av stilen din?

Jeg har ofte blitt klokka som skeiv og det har vel ikke medført annet enn lett trakassering, og noen ganger kanskje mer interesse fra pene skeive folk.

Når føler du deg selvlysende?

Jeg har jo en del skeive tatoveringer, så kanskje jeg faktisk er mest opplagt skeiv når jeg har på badetøy.

Når syns du at du må tone ned det skeive?

Hele tiden. Jeg tør ikke å utfordre kjønnsnormer så mye som jeg skulle ønske. Det henger litt sammen med å være trans. Jeg orker ikke at folk skal tvile på at jeg er mann. Det er dessverre slik at femininitet hos transmenn tolkes som noe som handler mer om kjønnsidentitet enn om kjønnsuttrykk og seksuell orientering.

Hvilke skeive tegn ser du etter hos andre?

Septum! Haha! Nei da, jo da! Synlige skeive symboler pluss normbrytende uttrykk. Jeg trenger dog at folk er politiske, eller ser ut som de er radikale i tillegg. Bare femininet hos menn er ikke nok til å vekke min interesse, selv om det er hot. Maskulinitet hos damer synes jeg er sexy, men jeg putter nok dessverre raskt butche damer i kategorien «lesbisk». Det er jo herlig normativt og bi-usynliggjørende av meg som bi/pan.

Er det er viktig at andre skeive er synlige skeive?

JA! Jeg vil kjenne at vi finnes når jeg går ned gata. Jeg vil se folka mine, familien min og føle på at vi eksisterer!

Hva får ingen se deg i?

Haha, hår generelt. Min store skrekk før jeg begynte på testo, var at jeg skulle bli en fyr som beholdt håret for lenge. Som egentlig er leit, for det er lov å ha hår selv om det er tynt på toppen! Jeg kan ikke for mitt bare liv forstå at folk vil gå i dyre store hvite joggesko som ser ut som nørdbillige sko kjøpt på Skippysenteret. Og vaffeljakke … Det er fortvilende at det nå er på moten å se ut som om man er rik. Hvem vil se rik ut, liksom?

Powered by Labrador CMS