Konkurranse

Hjem til jul igjen

Det er 14 år siden den svenske artisten var å se på en norsk julescene, men i desember gjør han det for én kveld i Oslo Spektrum med showet «En vinterkväll med Peter Jöback». Vinn billetter til konserten.

– At jeg i dag kan omfavne historien min og sette den på hodet mitt som en kongekrone og si at dette er meg. Ta den eller la den stå. At jeg endelig turte å finne veien hjem. Hjem til meg selv, det er jeg så takknemlig for sier Peter Jöback.
Publisert Sist oppdatert

Etter å ha turnert i mange år med albumet «Jag Kommer Hem Igen till Jul» («I’m Coming Home Again for Christmas») fra 2002, som han har solgt over en million eksemplarer av, trengte han en skikkelig julepause fra og med 2009.

Konkurranse

Vinn billetter til konserten i Oslo Spektrum.
Du kan vinne billetter til deg og en venn. Send e-post til post@blikk.no og fortell hvorfor akkurat du skal vinne. Svarfrist: 30. november. Merk e-posten "Peter Jöback".

Til Aftonbladet forteller artisten at plata skulle vise seg å bli et vendepunkt i karrieren. Albumtittelen henspiller ifølge han selv, på prosessen han gjennomgikk.

«Jeg hadde ikke kommet ut den gangen og følte meg ganske dårlig. Innspillingen sammen med produsenten Lars Halapi åpnet en ny verden hvor jeg våget å være mer personlig.»

20 år senere er Jöback nå klar for å spille materialet igjen, i til dels nye arrangementer, og har lagt ut på juleturné med artisthjelp fra Janice, Nike Sellmar og de sju medlemmene i Get Up Soul Choir.

Karrieren hans startet med en rolle i musikalen «Sound of Music» som elleveåring og i «Snøhvit» som tolvåring. Det store gjennombruddet i hjemlandet fikk han i 1995 i musikalen «Kristina från Duvemåla». Låta «Guldet blev till sand» fra musikalen sikret Jöback hele 110 uker på Svensktoppen, og 12 uker på VG-lista i årene 2003-05. Men så fikk han nok, og i de neste årene dro han til Londons West End og videre til New York og Broadway hvor han spilte hovedrollen i «The Phantom of The Opera», den plagete outsideren.

 «Jeg vokste opp i en dysfunksjonell familie, som så mange av oss har gjort, fortalte han til Blikk den gangen: «På konsertene forteller jeg om min egen reise og mine opplevelser knyttet til musikaler. Mange av låtene er knyttet til dysfunksjonelle karakterer. Det er de rollene som interesserer meg. Rollen i ‘The Phantom of the Opera’ kjente jeg meg igjen i fordi den handler om et menneske som skjuler seg bak en maske. På Broadway spilte jeg rollen fra et misbrukt barns perspektiv, fordi jeg selv ble misbrukt. Men der fantomet velger å forsvinne inn i mørket, valgte jeg annerledes i mitt eget liv. Jeg valgte lyset.»

Jöback begynte også å snakke åpent om hva han strevde med: «Jeg hadde et trøblete forhold til min egen orientering fordi jeg koplet de sammen med overgrepene. På en måte ble jeg frarøvet seksualiteten min, fordi jeg ikke visste om den var min egen eller om den var plantet i meg som følge av overgrepene», fortalte han til Blikk.

Han snakket også om den døde broren som han aldri fikk møtt. «Først da jeg var 22 år fikk jeg vite at Göran også var homofil. Flere år etter det fikk jeg også vite at Göran likte å gå i kvinneklær. Og da falt mye på plass.»

I 2010 giftet han seg med treneren og forfatteren Oscar Nilsson Jöback, og sammen har de to døtre. «Vi har valgt ikke å leve i offentlighetens lys, og den regelen følger vi nå som vi har barn også. Jeg har vært åpen om livet mitt så lenge nå og på mine egne vilkår, så da må jeg sette noen grenser.»

I mars neste år skal Peter Jöback etter planen komme med en ny plate. Noe av materialet fra den vil også være med i juleshowet.

En vinterkväll med Peter Jöback, Oslo Spektrum, fredag 8. desember kl. 19:30. Mer info: peterjoback.com

 

Powered by Labrador CMS