Skeivt kulturår

Hjertebank med Sapfonia

Norges eneste lesbekor feirer 20-års jubileum med musikalen Hjertebank.

Det skeive kvinnekoret Sapfonia skal feire 20-års jubileum med festforestillingen Hjertebank til høsten. Koret ble opprinnelig dannet som et blandet kor kalt Bergen Homokor våren 2002. Siden ble det et rent kvinnekor og skriftet navn til Sapfonia. I oktober feirer Sapfonia seg selv med en musikalforestilling i Fana kulturhus den 1. og 2. oktober.
Publisert Sist oppdatert

Sapfonia er kjent for skeive musikalsek perler som «Vestlandslesba», korets største stolthet, «Guttegal», som er den norske tittelen på Sapfonias utgave av «Crocodile Rock», og «Lesbenes røst», som er lesbenes egen utgave av «Gi mig de rene og ranke».

Nå feirer de 20 år i skeiv tjeneste med musikalen Hjertebank.

– Jeg har vært med lenge, jeg husker ikke helt, sier leder for styret i Sapfonia Anne-Brit Sveine.

– Jeg tok meg en pause for å ta en master og bruke tid med familien, jeg har tre unger, men nå er de store, så da passer det veldig godt å være aktiv i koret igjen, sier Sveine til Blikk.

Som mange av medlemmene i Sapfonia har Sveine i perioder kommet og gått i koret, mens selve Sapfonia har bestått. Det faste punktet gjennom mange år har vært dirigenten Stina Vikøyr Sigvaldsen.

Sapfonia har sunget seg gjennom et utall repertoarer, fra klassisk til pop, fra jazz til folketoner, og de har dukket for å sette flerstemt sang til alle slags begivenheter, fra bursdag og bryllup til begravelser.

– Det vi aller helst deltar på, er skeive begivenheter som Pride og lignende, sier kormedlem Helena Strand.

– Og det var en stor ære for oss å få hedre Kim Friele i minnemarkeringen for henne. Vi vet at Friele var særlig begeistret for korets versjon av Linda Eides tekst Vestlandslesba, forteller Strand.

Hjertet slår, men lesba består

Sammen med de drøyt 25 andre medlemmene i koret, jobber både Sveine og Strand for tiden med å snekre sammen jubileumsforestillingen Hjertebank.

– Hva handler Hjertebank om?

– Den skal ha en rød tråd som tar for seg dette med å komme ut, sier Anne-Brit Sveine.

– Altså de ulike fasene ved det å komme ut, først som egenerkjennesle, dernest til de nærmeste, så å komme ut i den lesbiske verden på leting etter kjæreste. Vi skal ta for oss forelskelse og brudd og sjalusi og utroskap.

– Og formodentlig også evig kjærlighet?

– Selvsagt! Det handler om hjertebank på alle mulige måter! Vi skal også sette sammen en del tablåer som forteller historiene.

Sapfonia lager gjerne egne og skeive vrier på allerede kjente sanger

– Vi tolker vi låtene i en skeiv kontekst eller også skriver vi vår egen tekst til en kjent sang, slik vi for eksempel skal gjøre med Beyoncé sin «Single ladies».

Til jubileumsforestlillingen har koret slått på stortromma, bokstavelig talt. Der et enslig piano følger koristene til vanlig, skal nå et fullt band på scenen sammen med Sapfonia under festforestillingene i oktober.

Info: Sapfonia - Hjertebank

Powered by Labrador CMS