Katja Fjeld og Elisabeth Jørgensen.

Pride Art vil ha dine personlige opplevelser av korona og karantene-tiden

Pride Art bruker annerledes-året til å skape det interaktive kunstprosjektet «QueerCoronART».

Publisert

I Pride-måneden juni inviterer kunstorganisasjonen Pride Art skeive over hele landet til å lage kunstverk som uttrykker deres personlige opplevelse av pandemien på et postkort.

Alle bidragene blir samlet og konstruert til et sammensatt kunstverk som stilles ut på Pride Arts skeive kunst- og kulturfestival WUNDERKAMMER i oktober på DOGA i Oslo.

– Det siste året har vært utfordrende på mange måter. Vi har måttet leve mer isolert, og savnet etter det skeive samholdet og nærheten er stort, sier Pride Arts sier styreleder Frederick Nathanael.

Vil bringe folk sammen

«Skeive har en helt spesiell historisk erfaring med isolasjon, å leve i skap, under dødelig epidemi og frykt for smitte. Derfor er det ekstra viktig for oss å dokumentere de skeives blikk på nettopp denne tiden vi har erfart sammen som globalt storsamfunn», står det på Pride Arts nettside om prosjektet.

– Formålet er å bringe oss sammen i en tid hvor alle har blitt distansert, og å bryte det digitale hvor vi kan gjøre noe fysisk sammen, selv om vi er distansert fra hverandre, sier prosjektansvarlig Katja Fjeld.

Pandemien har påvirket det skeive miljøet, og allerede utsatte grupper er ekstra sårbare. Amnesty kunne nylig melde at skeive over hele verden opplever mere undertrykkelse og diskriminering på grunn av pandemien. Skeive som bor med familiemedlemmer som ikke aksepterer dem lever med større risiko for å oppleve vold og overgrep. FNs generalsekretær António Guterres har også varslet om økt stigmatisering og vold mot lhbt-personer under pandemien, og varsler økte psykiske problemer som følge av isoleringen. Samtidig kan det tenkes at skeive gjennom å være annerledes og å ha kollektive fortellinger om nettopp å leve skjult og i utenforskap, har et egenartet utgangspunkt for å mestre den vanskelige tiden. Pride Art mener kunst er ekstra viktig, fordi det har en helt egenartet effekt på minoritetsstress.

Feiring av fellesskapet

Gjennom kunstprosjektet ønsker Pride Art å belyse det skeive miljøets opplevelse av pandemien, og å skape en felles opplevelse av stå sammen og høre til.

Kunstner og Pride Arts distriktskoordinator, Tove-Mari Odderdal, mener et slikt prosjekt er spesielt viktig for distriktene, hvor mange skeive opplever mindre aksept.

– Store parader og glitter kan være overveldende og virke mot sin hensikt i distriktene. Likevel trenger skeive en måte å uttrykke seg på, også i Distrikts-Norge. Å gi dem mulighet til å uttrykke seg gjennom kunsten kan hjelpe dem å finne stemmen og plassen sin, sier Odderdal.

Pride Art ønsker å løfte underkommuniserte stemmer, som ofte havner i bakgrunnen under Pride.

– Pride er en feiring av det skeive fellesskapet, kunst og kultur, men det er også en del av frigjøringskampen, om aksept og synliggjøring. Kunsten har makt til å kommunisere og berøre, og kan være en livbøye for de som ikke kan uttrykke seg trygt, sier Frederick Nathanael.

Vil du delta i prosjektet «QueerCoronART»? Fram til og med 31. juli kan du kostnadsfritt bestille en pakke med tomt postkort og frankert konvolutt via Pride Art.

Samleverket går videre inn i kunstsamlingen til det nye skeive kunst- og kultursenteret.

Powered by Labrador CMS