Politikk

«Unnskyldningen er ikke ektefølt»

Tidligere Finnøy-ordfører Gro Skartveit meldte seg ut av KrF etter at hun fikk kvinnelig kjæreste. Nå reagerer hun på Olaug Bollestads beklagelse overfor skeive.

«Jeg fortalte at jeg hadde fått en kjæreste som heter Heidi. Da fikk jeg spørsmål fra KrF om dette var noe jeg trengte å fortelle til noen», sier tidligere KrF-politiker Gro Skartveit.
Publisert Sist oppdatert

Gro Skartveit er sosionom og har i mange år jobbet med mennesker i krise. Hun er en kjent politiker fra Rogaland og skapte bølger i lokalpolitikken da hun både kom ut av skapet og bytta parti, fra KrF til Venstre. Fra 2011 til 2015 var hun ordfører for Venstre hjemkommunen Finnøy.

Nå reagerer Skartveit på KrF-leder Olaug Bollestads unnskyldning overfor skeive.

Gjør Gud mindre raus 

Forrige uke ble det kjent at KrF-leder Olaug Bollestad er lei seg når hun tenker på hvordan homofile har blitt behandlet av partiet. Hun ønsker et parti hvor alle er velkomne.

«Jeg kan ikke annet enn å si unnskyld. Jeg synes bare det er trist», sa Bollestad i et intervju med podkasten «Størst av alt?».

Ifølge VG sa partilederen unnskyld for at folk ikke har opplevd at det har vært plass til dem i KrF, og viser til behandlingen av ungdomspartiet KrFU sin homofile leder, Anders Gåsland, som trakk seg på 1990-tallet.

Homofiles rettigheter har vært et stridsspørsmål i partiet i flere omganger, blant annet i 2018 da det vakte sterke reaksjoner at familiepolitisk talsperson Geir Jørgen Bekkevold viet et lesbisk par som prest.

«Jeg tror av og til at Vår Herre rister på hodet av bakkemannskapet sitt på jorden. Vi gjør Gud mindre raus enn den han er – ofte blir troen ja og nei», sa Bollestad i podkasten.

Kjenner det fremdeles i magen

For Skartveit føles unnskyldningen hul.

«De beklager for at jeg opplever det sånn. Ikke hva de har gjort galt. Unnskyldningen er ikke ektefølt», sier Gro Skartveit til NRK.

Skartveit føler hun fortjener en beklagelse for det hun ble utsatt for.

«23 år etter kjenner jeg det fremdeles i magen.»

I 2001 fikk den daværende politikeren kvinnelig kjæreste. Hun var da medlem av bystyret til KrF i Stavanger.

«Jeg fortalte at jeg hadde fått en kjæreste som heter Heidi. Da fikk jeg spørsmål fra KrF om dette var noe jeg trengte å fortelle til noen», sier Skartveit.

Skartveit ble presentert et ultimatum etter avsløringen om kvinnelig kjæreste.

«De sa til meg at enten velger du Heidi eller så velger du politikken. Jeg valgte Heidi. Dermed fikk jeg lov til å sitte ut perioden, men jeg ble anbefalt å ikke stille til neste valg. Flere mente at det var feil å leve på den måten.»

Hun kunne ikke være medlem av Finnøy KrF, til det var ledelsen for ­konservativ. Partiet sa rett ut at de ikke ville samarbeide med henne som ordfører, da hun bodde med Heidi.

I et intervju med Blikk i 2016 fortalte Gro Skartveit at hun og Heidi ikke går på bedehusmøter, men velger gudstjenesten som holdes på bedehuset en søndag i måneden.

«Jeg og Heidi ønsket nattverd og tok dette opp med presten da vi flyttet til Halsnøy. Vi fikk til svar at vi var velkomne, og at dette ikke var noe å snakke om. Vi fikk også blomster av menighetsrådet. Jeg hadde faktisk fryktet at vi skulle bli utestengt eller fordømt, men det skjedde ikke. Så lenge en har den frykten, kan en gå glipp av mye», sa Skartveit til Blikk.

 

Powered by Labrador CMS