Benedicte tolker Boye

Sanger Benedicte Torget og pianist Øystein Sevåg har brukt fire år på å nå inn til kjernen av diktene til en av Sveriges største og mest myteomspunnede poeter, Karin Boye.

Publisert Sist oppdatert

Albumet «Karin Boye sånger» har allerede høstet lovord i Sverige, bl.a. av den kjente artisten og lesbeikonet Eva Dahlgren. 10. oktober er det slippkonsert i Tøyen kirke. Benedicte Torget og Øystein Sevåg er begge soloartister og har skrevet musikk for TV, film og scene. Torget fikk strålende kritikker for sitt debutalbum «After a Day of Rain». Hun har samarbeidet med flere av landets fremste musikere, deriblant Tord Gustavsen, Gjermund Silset og Helge Norbakken. Øystein Sevåg har en internasjonal karriere bak seg med prisbelønnede album som er solgt i over 100 land. Han har hatt et mangeårig samarbeid med bl.a. Nils Petter Molvær, Bendik Hofseth, Eivind Årseth og Paolo Vinaccia. London Philharmonia Orchestra medvirker også på en av hans plater.Karin Boye (1900 – 1941) er en av Skandinavias sterkeste dikterstemmer. Mange har et nært forhold til Boye, og ikke minst hennes mest kjente dikt «Ja visst gör det ont». Boye levde lesbisk på 30-tallet, og stod åpent frem, selv om det var forbudt i Sverige på den tiden. Hun var kjærlighetsdikter, samfunnsdebattant, essayist, romanforfatter og en kjent skikkelse i datidens litterære miljø. Hun levde intenst og ville mest sannsynlig fått diagnosen bipolar i dag. 23. april 1941 tok hun sitt eget liv. Musikerne har brukt fire år på å finslipe musikken. Sammen har de lest bøker om Karin Boye, oppsøkt hjemmet hennes i Sverige og forsøkt å komme så nær henne som de kan.

Siden tenårene

Torget ble kjent med Karin Boyes dikt i tenårene, og en paperback med Boyes diktsamling har fulgt henne nærmest overalt.– I denne prosessen oppdaget jeg mye nytt om Boye, og det er jeg veldig glad for å ha fått oppleve, sier Torget til Blikk Nett.– Hennes mest kjente dikt, «Ja visst gör det ont», handler om mer enn smerte. Det handler om hele prosessen - veien fra smerte til forløsning. Jeg har levd med det i 25 år. Karin Boye gikk i terapi. Jeg kjenner selv til den terapeutiske behandlingsformen som Karin Boye valgte, og det er viktig for meg å formidle veier til personlig frihet. I dag pøser man på med medikamenter til unge mennesker, som kanskje kunne ha funnet hjelp på annen måte. Vi må bli bedre til å formidle grunnleggende innsikt om smerte, forløsning og tillit, sier Torget. De 13 diktene på platen omgir seg med elementer fra pop, jazz og barokk. Diktene har ifølge Torget en egen klang som egner seg til musikk.

– For deg som ikke lever skeivt, hva fascinerer ved tekstene?

– Hun har noen universelle livstemaer som berører meg. Hun har en ærlighet, og hun søker sannhet, klarhet og kjærlighet - klassiske idealer, selv om hun levde utradisjonelt, sier Torget.

– Hva er favorittdiktet?

– «Porten», ett av hennes senere dikt. Og så er jeg veldig glad i «Ja visst gör det ont» - sangen har blitt så fin. Omdiskuterte «Bål» er også en av mine favoritter, den handler om å gi slipp og å overgi seg.

Powered by Labrador CMS