David Hoyle.
David Hoyle.

David Hoyle returnerer til Nationaltheatret

Det blir pride på Nationaltheatret også i år. 20. og 21. juni strekker regnbuen seg fra Pride Park i Spikersuppa til Nationaltheatret hvor det er et mangfoldig program, med Per Sundnes som sirkusdirektør.

Publisert

Det blir pride på Nationaltheatret også i år. 20. og 21. juni strekker regnbuen seg fra Pride Park i Spikersuppa til Nationaltheatret hvor det er et mangfoldig program, med Per Sundnes som sirkusdirektør.

Nationaltheatret inviterer til skeivt teater, opera, salong, omvisninger, bingo-bonanza og mye mer torsdag 20. og fredag 21. juni i Publikumsfoajeen. Regnbueflagget er strøket og heist, baren er åpen og byens beste balkong drømmer om å endelig få sin Julie + Julie.

På programmet står blant annet skeiv omvisning, Skeiv salong med Kim Friele, Transtastic med Adrian Angelico og soloharpist Ellen Bødtker og forestillingen Men hold kjeft da, Henriksen! av og med Sven Henriksen.

Verden brenner. Onaner!

På programmet står også britiske David Hoyle, som både sjokkerte og sjarmerte publikum i senk på fjorårets Pride på National.

Den legendariske avantgarde-cabaret-artisten David Hoyle kommer til Nationaltheatret med en helt spesiell miks av polemikk, patos og provokasjon.

David Hoyle.
David Hoyle.

Hoyle slo gjennom på 90-tallet som The Divine David, en slags anti-drag queen som angrep både det borgerlige Storbritannia og homomiljøet, som han stemplet som «den største selvmordskulten gjennom tidene», med sjokkerende opptredener som ikke sjelden inneholdt verbal så vel som fysisk selvskading. Etter en lengre refleksjonsperiode og mentalt sammenbrudd, gjenoppsto David Hoyle under eget navn, denne gang mindre fysisk farlig, men med desto mer bitende satire, drepende komisk timing, spektakulær fremtoning og uimotståelig karisma.

I fjor gjorde David Hoyle suksess med den delvis biografiske forestillingen «Diamond», hvor han tar et tilbakeblikk på 60 år med skeiv rettighetskamp og motstandskamp. Diamanter kan blende deg, men diamanter kan også kutte glass – og David Hoyle går ikke av banen for å etterlate seg dype kutt i sinnet og stoltheten til det skeive miljøet.

The biggest suicide cult in history

Det er mange seiere å se tilbake på i den skeive rettighetskampen. Men som Hoyle også påpeker: homoseksualitet er fortsatt forbudt i 74 land. I land hvor rettighetskampen har kommet langt ser vi en stadig større «normalisering» av det skeive miljøet – og kommersielle krefter benytter enhver anledning til å tuske til seg «rosa kapital» – uten at miljøet protesterer i særlig høy grad.

Protestere var det dog mange som gjorde da Hoyle langet ut mot homsene som ravet rundt i bydelen Vauxhall i London. Vi må spole tilbake til 30. desember 2007 og David Hoyles show «The biggest suicide cult in history» på Royal Vauxhall Tavern.

Showet ble promotert med en flyer hvor Hoyle erklærte:

«All over Vauxhall they are fucking without condoms. All over Vauxhall they are dancing till Tuesday morning. All over Vauxhall they are taking G, K, C, V and E [that’s GHB, ketamine, cocaine, Viagra and ecstasy]. All over Vauxhall they are dying.»

David Hoyle.
David Hoyle.

Men det var ikke sagt med en moralsk snurpemunn. For David Hoyle henger dopbruk, utagerende festing og sex sammen med skammen mange skeive lever med. En skam som blir puttet i oss fra tidlig alder. År etter år med mobbing, vold og et samfunn som ser ned på deg, er spiren til den kulturen Hoyle kaller «The biggest suicide cult in history.»

Nazisøppel

Selv om skeiv kultur og skeive uttrykk nå omfavnes av storsamfunnet, og kapitalen, så forsvinner ikke følelsen av utenforskap. Storsamfunnets omfavnelse kommer med klausuler. De mest marginaliserte i det skeive miljøet slipper fortsatt ikke inn i varmen og når det heteronormative samfunnet heiser regnbueflagget og hyller mangfoldet, så finnes det en holdbarhetsdato i bitteliten skrift, «må kun brukes i juni.»

Hoyle mener vi lar oss lure og at mangfoldsstrategien ikke er ærlig.

«Vi har blitt en målgruppe. Det handler om kapitalisme og rosa penger,» sa Hoyle i et intervju med nettstedet SameSame i 2007.

«Det er nesten som om vi hele tiden bare har ønsket å være fornøyde, underdanige og trofaste mot kapitalismens maskin, tynget ned av huslån og lange arbeidsdager. Vi er ikke kopier av heteroseksuelle.»

Hvor passer så David Hoyle inn i dagens skeive univers?

«Jeg er ikke homo. Jeg er queer. Homo er noe konstruert. Like konstruert som ”mann eller kvinne”. Å si at man må velge det ene eller det andre er snerpete. Ok, så har du kjønnsorganer på utsiden. So what? Såkalt maskulinitet holdes opp som noe å beundre. Maskulinitet blir guddommeliggjort i homomiljøet. Der lever Hitlers drøm i beste velgående. Det handler om ungdom, hvit ungdom, blå øyne, blondt hår. Nazisøppel,» sa Hoyle til SameSame i 2007.

Verden brenner!

«I’m not bitter. I’m angry!» skal David Hoyle ha sagt en gang. Og det stemmer nok. I «Diamond» setter han rettighetskampen opp mot sine egne erfaringer og sin egen oppvekst. Fra oppveksten i Blackpool til et 80-tall preget av amfetamin. Til suksess med karakteren The Divine David til drapet på samme karakter. Han raser mot samfunnets dobbelmoral og politikere som Margaret Thatcher, som sloss hardt mot skeive rettigheter samtidig som hun pleiet nær omgang med overgriperen Jimmy Saville. Og har det blitt så mye bedre? Tja … Ifølge Hoyle er dagens gloale alt-right-bevegelse et bevis på at det kun blir verre – så hvorfor ikke leve etter The Divine Davids motto: «The world is burning. Let’s masturbate!»

David Hoyle opptrer kl. 21.30 både 20. og 21. juni.

Program for Pride på National

Torsdag 20. juni

▪️ 17.30–18.15: Skeiv omvisning (krever egen billett)

▪️ 18.15–19.00: Skeiv omvisning (krever egen billett)

▪️ 19.00: Festivalbaren åpner

▪️ 19.15–20.00: Skeiv salong: Om Kim Friele

▪️ 20.15–21.15: Film med ord: Fucking Åmål

▪️ 21.30–22.30: Performanceforestilling med David Hoyle

▪️ 22.45: Smakebit fra Jahn Teigen-musikalen Optimist

▪️ 23.00: Transtastic med mezzosopran Adrian Angelico og soloharpist Ellen Bødtker

▪️ 23.30: Bingo-bonanza

Fredag 21. juni

▪️ 17.30–18.15: Skeiv omvisning (krever egen billett)

▪️ 18.15–19.00: Skeiv omvisning (krever egen billett)

▪️ 19.00: Festivalbaren åpner

▪️ 19.15–19.45: Det skeive tidsskriftet MELK lanseres

▪️ 20.00–21.15: Forestilling: Men hold kjeft da, Henriksen!

▪️ 21.30–22.30: Performanceforestilling med David Hoyle

▪️ 22.45: Smakebit fra Jahn Teigen-musikalen Optimist

▪️ 23.00: Karaoke King med mezzosopran Adrian Angelico

Kulturjournalist Per Sundnes er konferansier begge dager.

Pride på National er kuratert av Nationaltheatret i samarbeid med Per Sundnes. David Hoyle presenteres av Ljørsund Skeive Teater ved Terje Strømdahl og Jørgen Strickert med støtte fra Fritt Ord.

For info og billetter: Pride på National

Powered by Labrador CMS