Skeiv kunst over hele Oslo

Publisert

Onsdag 2. juni starter Skeive Kunstnere sin skeive sommer med utstillingen Åpen Kunst på Bjørnholt bibliotek. Bjørnholt ligger i Oslos sydøstlige hjørne, og har nylig fått innviet et av byens flotteste biblioteker, og det er i det nye biblioteket at Ida Egeberg, Marianne Strøm, Nils Riedl og Ole Villund fra Skeive Kunstnere skal stille ut egne verk i juni. Utstillingen Åpen Kunst marker også en videreføring av samarbeidet mellom Skeive Kunstnere og Deichmanske bibliotek.– Deichmanske kontaktet oss for tre år siden, men da kom det litt brått på oss, så vi ventet til i fjor. Og i år fortsetter vi samarbeidet med Åpen Kunst på i alt fem bibilotek, sier Ole Villund og forteller at første del av serien åpner onsdag 2. juni kl 13 i Bjørnholt Bibliotek. – Det er et helt nytt og veldig flott bibliotek, og et veldig spennende bygg for oss å stillet i. Etter Bjørnholt følger Bjerke Deichmanske Biliotek fra 7. juni, Holmlia Deichmanske bibliotek fra 18. juni, Majorstuen Deichmanske Bibliotek fra 17. juni og Stovner Deichmanske Bibliotek fra 5. juli.

– Har bibliotekene lagt noen begrensninger på hva dere kan stille ut?

– Nei. Og det er det som er så spesielt med Skeive Kunstnere som gruppe. Vi har ingen jury som driver forhåndssensur. Det er heller ingen av bibliotekene som har lagt føringer på hva vi kan stille ut. På den annen side, så har det aldri vært noe problem heller. Det er ingen av kunstnerne som bevisst går inn for å provosere, så det har aldri vært noe tema. Skeive Kunstnere stiller også ut i Pride Park på Rådhusplassen under Skeive dager, og som vanlig byr utstillingen på en rekke kunstnere og uttrykksformer.– Skeive Kunstnere har som policy at vi vil være så åpne som mulig. Vi har jo et styre som ser på alt som skal stilles ut, men vi tar heller sjansen på å stille ut noe som ikke er så veldig bra, enn å risikere å gå glipp av noe som er skikkelig bra. Skeive kunstnere ble organisert som kulturgruppe under LLH i 2007 og samarbeider tett med Skeive dager, blant annet med utstillingen i Pride Park hvor et telt på over 150 kvadratmeter fylles med kunst laget av homofile og lesbiske kunstnere.

– Har årets utstilling et felles tema?

– Nei, vi har ikke noe overordnet tema, selv om noen tror det. Men det helt i orden for kunstnerne å slå seg sammen og selv lage et tema, slik det ble gjort i fjor med Stonewall-jubileet. Som gruppe der i mot har vi ikke villet binde oss til et tema, fordi vi da kan gå glipp av kunstnere som ikke kjenner seg igjen. For oss er bredden det viktigste poenget. I Pride Park vil nærmere 40 kunstnere stille ut arbeider. Noen er debutanter i skeiv sammenheng, mens andre har stilt ut en rekke ganger, som Ida Egeberg [bilde], fotokunstner Marc Kiska, tegneserieskaper Ragnar Brynjulfsson og Vegard Øidvins malerier. Skeive Kunstneres kollektivutstilling Åpen Kunst åpner onsdag 2. juni kl 13 og henger ut juni på Bjørnholt bibliotek, Slimeveien 17. Åpent for alle og gratis inngang.

Se også:

skeivekunstnere.no

Powered by Labrador CMS