– Kunst er et våpen!

Publisert

Skeive Kunstnere har formidlet kunst i 15 år. På søndag åpnet de ny utstilling på en stappfull Håndverkeren. Søndag åpnet Skeive Kunstnere ny utstilling på Håndverkeren kurs og konferansesenter i Oslo. Utstillingen viser malerier, tegninger, skulpturer, filmer og håndarbeid fra 60 skeive kunstnere. Skeive Kunstnere er en ideell og frivillig kulturgruppe, og har siden 2000 jobbet med å arrangere kunstutstillinger og promotere fritt uttrykk av skeive i Norge.– Vi er en gruppe kunstnere som formidler kunst uten den samme silingen som ellers blir gjort. Her er det rom for å være politisk ukorrekt og man må ikke ha de «rette» kontaktene for å stille ut, forteller styreleder Fredrick Lucius Nathanael.

Ett minutts stillhet for Orlando

En tydelig preget Nathanael ønsket publikum velkommen.– Kunst er et våpen. Det er en måte å kjempe for skeive rettigheter på, som skiller seg fra politikken. Det er en måte for skeive kunstnere å vise synlighet og solidaritet på, sier Nathanael og legger til,– Skeive rettigheter er viktig og det har blitt enda tydeligere i år med tanke på den forferdelige hendelsen i Orlando. Jeg vil derfor invitere alle til ett minutts stillhet. Dermed ble hele forsamlingen på Håndverkeren stille.– Tema for Pride i år er solidaritet, og vi i Skeive Kunstnere ønsker spesielt å vise solidaritet med dobbeltminoriteter. Derfor er vi veldig stolte av å ha kunst fra flere ulike land og kulturer med i utstillingen, fortsatte Nathanael etter minnesmarkeringen. – Vi heter Skeive Kunstnere fordi kunst i seg selv ikke finnes, det finnes bare kunstnere. Kunsten vår er dessuten veldig forskjellig, men det vi har felles er at vi er skeive kunstnere.

Takket for innsatsen

Hans Heen Sikkeland, leder for Fri Oslo og Akershus, mener Skeive Kunstnere gjør et viktig arbeid.– Jeg vil takke Skeive Kunstnere for den innsatsen de har gjort og gjør. Ikke bare for å synliggjøre skeive kunstnere, men også for å lage en sosial arena der skeive kunstnere kan møtes. – Dette er en utstilling vi er veldig stolte av. Skeive kunstnere er viktig fordi de legger til rette for at alle skal kunne delta både som kunstnere og publikum, sier Sikkeland. Til tross for at Skeive Kunstnere bare er 15 år gamle, forteller Sikkeland at skeive kunstnere har stilt ut kunst i Norge allerede siden 1970-tallet.– Den første offisielle utstillingen med homoseksualitet som tema i Norge kom i 1985. Den kan dere se plakater fra ved inngangen. Men allerede siden 1972 har skeive hatt ulike utstillinger i sine private hjem. I dag har vi Skeive kunstnere, avslutter han.

Skeive kunstnere er viktig for Oslo

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen var også med på åpningen av Skeive Kunstneres utstilling. Det var et bevisst valg.– Juni er et himmelrike for en kulturbyråd med utrolig mye kulturaktiviteter. Jeg valgte likevel å være her. Fordi dette er et viktig arrangement. Ikke bare for skeive, men for Oslo. Pride gjør Oslo til en varmere by, sier hun. – Tidligere denne uken var jeg med på åpningen av en ny utstilling på Munch museet. Der den skeive kunstneren Jasper Johns er utstilt sammen med Munch. Hvorfor stille ut Munch sammen med en skeiv kunstner? Hvorfor heise regnbueflagget ved offentlige bygninger? Hvorfor spille «I am what I am» fra Rådhuset? Betyr det noe? spør Hansen. – Mitt svar er ja. Slike symboler betyr noe og de er viktige.

Powered by Labrador CMS