Utstilling

Lars Lerin på Gamle Munch

Lørdag 3. februar åpner utstillingen «Oppbrudd - Gjensyn: Akvareller av Lars Lerin», en av Sveriges mest elskede kunstnere.

Lørdag 3. februar åpner utstillingen «Oppbrudd - Gjensyn: Akvareller av Lars Lerin» i Sal A på Gamle Munch på Tøyen.
Lørdag 3. februar åpner utstillingen «Oppbrudd - Gjensyn: Akvareller av Lars Lerin» i Sal A på Gamle Munch på Tøyen.
Publisert

Svenske Lars Lerin er trolig Nordens fremste akvarellmaler. Han driver selv en kunsthall i hjembyen Karlstad, der verkene hans vises på permanent basis. Dessuten skriver han bøker som han illustrerer selv, med malerier eller fotografier. Har du lest Karl Ove Knausgårds bok «Om vinteren», har du allerede sett flere av Lerins akvareller, både på omslaget og som illustrasjoner i boka.

De senere årene har Lars Lerin stått bak tv-programmet «Vänligen Lars Lerin», der han har nære, åpenhjertige samtaler med andre kunstnere og kulturpersonligheter, blant dem Bjarne Melgård og Anni-Frid Lyngstad. Intervjuene har fått en usedvanlig stor titterskare, og kan ses på svt.se.

I årene 1988–2000 bodde Lerin i Lofoten sammen med sin daværende partner, kunstneren Yngve Henriksen. Slik malte han seg inn i den norske kunsthistorien med sine skildringer av nordnorske fiskevær og kystlandskaper.

«Det hviler en lavtrykkstung stemning over de folketomme bygdene. Isolasjonen og ensomheten er til å ta og føle på. I mange av Lars Lerins akvareller får man ikke selskap av noen andre. Her vandrer man alene, slik han selv gjorde på slutten når alkohol og pillemisbruket hans ble så destruktivt og akutt livstruende at han måtte bryte opp fra sitt liv i Lofoten og legge seg inn på rehab i Sverige», het det i en omtale av en utstilling ved Haugar Vestfold Kunstmuseum.

I dag lever Lerin med den brasilianske danseren Manoel «Junior» Marques Lerin, som han har vært gift med siden 2009. Sammen har de sønnen Rafael.

Lerin i Gamle Munch

Lørdag 3. februar åpner utstillingen «Oppbrudd - Gjensyn: Akvareller av Lars Lerin» i Sal A på Gamle Munch på Tøyen. På åpningen blir det konsert med Det Knut Reiersrud og kunstnersamtale mellom Lars Lerin og Sune Nordgren.

Lars Lerins bilder på Gamle Munch handler om å stadig være på vei. Å ikke være på et og samme sted lengre enn at man kan lengte tilbake. Å reise for å oppdage og oppleve, men å fortsette når det er oppdaget og opplevd.

Her er det motiver fra Midtøsten, India og Brasil, men også rundt hjørnet i Värmland. Scener og øyeblikksbilder med forbløffende detaljrikdom og nærvær.

I utstillingen finnes også mange bilder fra Lofoten. En omtumlende tilværelse, en vinterreise som varte i tolv år, og som siden aldri forlot ham. Som en gnagende samvittighet om rett og galt. Han har reist dit i hukommelsen om og om igjen. Årene har gått og det har vært fotografier som hjelp, men fremfor alt er bildene lagret i det egne, fotografiske minnet. Å manisk fremkalle og bearbeide minnebildene har gjort dem mye tydeligere, økt skarpheten til de nå fremstår som krystallklare.

 Utstilling: «Oppbrudd - Gjensyn: Akvareller av Lars Lerin» i Sal A på Gamle Munch på Tøyen lørdag 3. februar kl. 16.

 

 

 

Powered by Labrador CMS