Nord-Irland

Arrestert for drap på lesbisk journalist

Lyra McKee døde i 2019 etter å ha blitt skutt i hodet mens hun var på jobb og dekket opptøyer i byen Londonderry i Nord-Irland.

Lyra McKee.
Publisert

Seks menn er siktet for drapet på den nordirske journalisten Lyra McKee, som ble skutt og drept da hun dekket opptøyer i Derry i 2019. McKee var ansett som en av Nord-Irlands mest lovende journalister.

Tre år før Lyra McKee ble skutt og drept i nordirske Derry på «Good Friday», skrev journalisten om sin egen oppvekst i Belfast: «De kalte oss «Våpenhvile-barna». For unge til å huske det verste av terroren fordi vi enten gikk i bleier, eller akkurat hadde sluttet med dem da våpenhvilen kom. Vi var «Good Friday»-avtalens generasjon, forutbestemt til aldri å oppleve krigens terror, men til å høste freden.»

Presten som var hos henne og familien da hun døde, Joseph Gormley, tordnet mot gjerningspersonene. «Jeg skulle ønske de som skjøt var på sykehuset og så scenen med den unge kvinnen og familien hennes, slik at de kunne se hva de hadde gjort. Dette er ikke noen lek. Det er dødelige aksjoner,» sa Gormley til BBC.

Politiet mente allerede tidlig i etterforskningen at det var Nye IRA som sto bak opptøyene der biler ble påtent og brannbomber ble kastet av maskerte menn. Nye IRA oppsto i 2012, da flere små, militante republikanerfraksjoner slo seg sammen.

Gerry Adams, partileder for det republikanske partiet Sinn Féin fra 1983 til 2017, avviste påstandene fra politiet og skrev på Twitter: «Må Lyra McKee bli den siste til å dø som hun gjorde. De som er involvert, er ikke IRA. IRA omfavnet freden. De er borte nå. Ingen republikaner kan støtte anti-fredsgjengene som maskerer seg som IRA. De bør oppløses.»

Snart tre år etter drapet har politiet i Derry arrestert seks menn og tiltalt dem for terrorisme. Politiet opplyste 15. mars at seks menn, henholdsvis 20, 26, 41 og 54 år gamle, var arrestert for drapet.

Lyra McKee var en forkjemper for skeive rettigheter, transrettigheter og rettighetene til sexarbeidere. Under en TedX-talk i 2017 sa hun: «I lhbt+-miljøet har vi et motto. Vi sier til folk «det blir bedre». Men det blir bedre kun for noen av oss. Det blir bedre for de av oss som lever lenge nok til å oppleve det. Selvmordsstatistikken blant lhbt+ er skyhøy. 48 prosent av transungdom i Storbritannia har forsøkt å ta sitt eget liv. Vi ser at disse tallene øker i Nord-Irland, og vi hører fra de som jobber tett på transungdom at det er et faktum.»

Powered by Labrador CMS