Urix

Trendy å være lesbisk?

Flere kvinner velger kvinnelig partner. Sexolog tror det handler om oppvåkning.

Publisert Sist oppdatert

Flere medier har i det siste skrevet om at det har blitt vanligere for kvinner å velge bort mannlig partner. De amerikanske nettstedene Evening Standard og Business Insider har til og med kalt det en trend å stå frem som lesbisk eller bifil.

Sakene har blitt plukket opp av KK og TV2. De har snakket med sexolog Tone Haldorsen som tilbakeviser at det er snakk om noen trend. Det handler mer om en oppvåkning, mener Haldorsen.

Årsaken til at flere kvinner finner ut av partnervalg sent i livet tror Haldorsen er sammensatt:

«Det kan være at de ikke har turt å ha kontakt med den siden av seg selv tidligere, det kan være hormonelle endringer som gjør at tenningsmønsteret endrer seg, det kan hende de er lei av menn, eller det kan være at de plutselig møtte «den rette», som tilfeldigvis er av samme kjønn», sier Haldorsen til TV2.

Hun mener også at det er viktig å gi honnør til dem som velger likekjønnet partner etter flere år med det motsatte, for å ha tort å ta et riktig valg for seg selv.

«Husk at vi endrer oss gjennom hele livet på de fleste områder, og seksualiteten vår er intet unntak», sier Haldorsen.

Flere skeive enn før

At det har blitt flere som identifiserer seg som skeive de siste årene er utvilsomt. Ifølge Bufdir vil riktignok antallet lhbt+personer variere mellom 1 og 10 prosent utfra hvordan spørsmålet blir stilt.

Men uansett viser holdningsundersøkelser fra 2008, 2013, 2017 og 2022 hvor respondentene ble bedt om å plassere seg langs en skala fra 1 til 7, hvor 1 var definert som «heteroseksuell» og 7 var «homoseksuell», et fall i antallet som svart 1, altså hetroseksuell.

«I 2008 plasserte 82 prosent av menn seg her, mens andelen menn som regnet seg som helt heteroseksuelle sank til 76 prosent i 2022. For kvinner er tendensen lik, selv om en mindre andel kvinner enn menn regner seg som helt heterofile. 79 prosent av kvinner i 2008 svarte 1, og i 2022 var andelen 69 prosent.»

Mer synlighet

Forfatter av boka «Skeiv – den indre kampen», Tonje Garvik, sier til KK at hun heller ikke ser på det å bli skeiv som noen trend. Men hun tror det at mangfold blant annet tv-serier og skeive kjendiser kan vise at hvem som helst «kan være noe annet enn heterofil». Hun nevner særlig serien «Selling Sunset, der det brytes med de stereotype forventningene.

«Det ble en snakkis i mine kretser i hvert fall. Mange ser etter typisk tegn på om noen er lesbisk, men det er mange som ikke har det mange stereotypisk forventer. Mennesker er mennesker uavhengig av legning», sier Garvik til KK.

Til Blikk har Garvik tidligere fremhevet hvor viktig det er med synlighet, i mange former:

– Det er også viktig at lesbiske med et feminint kjønnsuttrykk, og som typisk oppfattes å være «straight passing», er med på å vise at det å være lesbisk ikke bare er én ting. De feminine har en tilhørighet i det lesbiske samfunnet på samme måte som de maskuline eller de midt imellom. Nøkkelord for meg er: Mangfold, tilhørighet og normalisering.

Powered by Labrador CMS