Bøker

Torrey Peters til Litteraturfestivalen

For debutromanen «Detransition, Baby», ble Torrey Peters nominert til Women's Prize for Fiction samme år som første åpne transkvinne noensinne.

Torrey Peters’ «Detransition, Baby», er nå tilgjengelig på norsk, utgitt av Kagge Forlag og oversatt av Kirsti Vogt.
Publisert

Litteraturfestivalen på Lillehammer som startet 22. mai, er Norges største bransjetreff for forfattere, oversettere, kritikere, forleggere, bibliotekarer og alle som jobber med litteratur.

På fredag 26. mai står samtale med forfatteren Torrey Peters på programmet, blant annet sammen med forfatterne Aaiún Nin, angolesisk poet, performanceartist og aktivist som gjennom sitt arbeid utforsker og konfronterer spørsmål om rase, kjønn og seksuell diskriminering, samt lhbt+-erfaring, og Koleka Putuma fra Sør-Afrika: poet, dramatiker, regissør, feminist som utforsker fordommer og postkolonialisme. Temaet er «Tilværelsen sett fra en annen vinkel».

I samtalen lørdag 27. mai, «Et helt vanlig liv», møter hun professor og forfatter og Fritt Ord-vinner Jan Grue. Begge har skrevet om mennesker som vil leve helt vanlige liv, men som av ulike årsaker betraktes som annerledes. De drømmer for eksempel om barn, men møtes av omgivelsenes skeptiske blikk.

Savnet barn

Torrey Peters’ debutroman «Detransition, Baby», handler om Reese som hadde nesten alt: et kjærlighetsforhold til Amy, en leilighet i New York City, en jobb hun ikke hatet. Hun hadde skrapt sammen det tidligere generasjoner av transkvinner bare kunne drømme om: et liv med borgerlige hverdager. Det eneste som manglet, var et barn. Men så ble kjæresten hennes, Amy til Ames, og alt falt fra hverandre. Nå er Reese fanget i et selvdestruktivt mønster, hun unngår ensomheten ved å ligge med gifte menn.

Torrey Peters.

Ames er heller ikke fornøyd. Han trodde at overgangen til å leve som mann ville gjøre livet lettere, men det kostet han forholdet til Reese - og å miste henne betydde å miste sin eneste familie. Selv om forholdet deres er over, lengter han etter å finne en vei tilbake til henne. Når Ames sjef og kjæreste, Katrina, avslører at hun er gravid med babyen hans, men ikke er sikker på om hun vil beholde det, lurer Ames på om dette er sjansen han har ventet på. Kan de tre sammen danne en slags ukonvensjonell familie – og oppdra barnet sammen?

Oversatt til norsk

Dette er i korte trekk historien i Torrey Peters’ (39) debutroman «Detransition, Baby» som kom ut i 2021, og nå er oversatt til norsk av Kirsti Vogt og gitt ut av Kagge Forlag, men har beholdt originaltittelen «Detransition, Baby».

Peters navigerer fryktløst i tabuer rundt kjønn, sex og forhold. Mye basert på hennes egne erfaringer som transkvinne.

«Den vanskelige delen av overgangen min, det å ta hormoner, var slutt», forteller den amerikanske forfatteren i et intervju med Evening Standard. Hun kom ut som trans som 26-åring, og begynte å ta hormoner da hun var 30.

«Jeg så meg rundt og tenkte ‘hvordan lever jeg ?’ Jeg var venn med mange ciskvinner som skulle gifte seg, få barn, og gjøre karriere, og så deretter på transkvinnene rundt meg, inkludert meg selv, og så at vi gjorde ingen av disse tingene. Jeg tenkte ‘hva er det som skjer?’».

Livet etter transisjon

«Mye translitteratur omhandler spørsmålene folk stiller rett etter at de er ferdig med overgangen: Vil foreldrene dine akseptere deg? Hvem vil elske deg? Hvordan blir sexen? Men ingen litteratur om livet som kommer etterpå. Hvis du gjennomgår en transisjon som ung, har du 40 eller 50 år foran deg, og det finnes ikke mange modeller som viser hvordan du kan leve», sier Peters som kaller seg for en politisk forfatter, «akkurat som Tolstoj eller Faulkner».

Det var dette som fikk Peters til å skrive den prisbelønte romanen som vant 2021 PEN/Hemingway-prisen for beste romandebut, og gjorde at hun ble nominert til Women's Prize for Fiction samme år som første åpne transkvinne noensinne.

Blir tv-serie

«Detransition, Baby» blir nå tilrettelagt for tv, av de samme som laget «Grey’s Anatomy». Noe Peters er svært fornøyd med: «Jeg ville at romanen skulle være lett og såpeaktig som Grey's».

I løpet av 2023 gir forlaget Random House ut hennes nye novellesamling: «Infect Your Friends and Loved Ones».

Torrey Peters, Norsk litteraturfestival, Lillehammer

Tilværelsen sett fra en annen vinkel. Fredag 26. mai, kl. 15. Festivalteltet.

Et helt vanlig liv. Lørdag 27. mai, kl. 14. Lillehammer bibliotek,

Mer info: litteraturfestival.no

Powered by Labrador CMS