Musikk

Skeive sanger om å holde ut

– Man tenker at man burde føle seg trygg som skeiv i Norge, men du er sårbar overalt, sier Maja Svisdahl, som slipper debutalbumet «Hold ut» i november.

Publisert Sist oppdatert

Maja Svisdahl er en artist, komponist og tekstforfatter fra Trondheim, bosatt i Bergen. Siden 2020 har Maja vært i studio og jobbet på sitt første album i tett samarbeid med produsent og musiker Jens Kristian Mørkeby.

Det har blitt et svært personlig album. Dette kommer tydelig fram i sangen «Ferdig» som sterkest presenterer albumets tematikk: frigjøring og håp. Albumet har fått tittelen «Hold ut».

– «Ferdig» handler om å ta tilbake kontrollen over ditt eget liv, sier Maja og forteller at låte ble til tre år etter at hun fikk tekstmeldingen som gjorde henne så sint at hun skrev en hel sang om grensesetting.

Nå med et ferdig album i lomma, kjenner hun seg endelig fri. Albumet tar også opp et tema som Maja sjøl er spesielt opptatt av – mental helse.

– Du bærer historien din med deg hver dag og det kan være jævlig tungt å ikke føle på skyld eller skam, men å akseptere at du sjøl kan gjøre noe med det gir håp, sier hun.

Hold ut

Flere av sangene på albumet har også skeiv tematikk. Sangen «Hold ut» handler om å leve livet, sett fra et skeivt perspektiv.

– Selv i 2022 blir du utsatt for blikk og kommentarer som er lite hyggelige. Man tenker at man burde føle seg trygg som skeiv i Norge, men du er sårbar overalt, det viser angrepet utenfor London Pub 24.juni.

En annen sang fra albumet kalt «Blikk» viser også viktigheten av å bryte ut av en dårlig familierelasjon om du ikke blir akseptert for den du er.

– I «Blikk» er hovedpersonen trans. Som skeiv person og som del av en minoritet er det mye du skal holde ut. Bare se hvordan transpersoners velferds- og helsetilbud er i Norge i dag, sier Svisdahl.

– Denne plata er skrevet med solidaritet i tankene for alle som holder ut et liv i utrygghet og ensomhet. For meg har det vært en lang terapeutisk prosess for å oppnå fred og ro med meg sjøl. Jeg vil gi litt av det håpet videre. Det gjør det verdt å holde ut, sier Maja Svisdahl.

«Hold» ut slippes digitalt 4. november.

Powered by Labrador CMS