Skeiv sommer

– Én måned siden jeg opplevde to av mine tøffeste døgn

Blikk tar tempen på det skeive miljøet i sommerferien. I dag står Marit Bjerke, leder i Rådet for kjønns- og seksualitetsmangfold, for tur.

Publisert

– Hei, Marit! Tradisjonen tro har Blikk sommerspalte i år igjen. Som regel er den lettbeint, men i år er det vanskelig å ikke adressere skyteepisoden i Oslo 25. juni. Pride ble ikke som vi hadde trodd i år. Hvordan går det med deg?

– Jeg har det bra, det er godt å ha ferie og koble litt ut. Men i dag tenker jeg på at det er én måned siden jeg opplevde to av mine tøffeste døgn. Det begynte med lyden av skudd på vei hjem til hotellet. Et veivalg som gjorde at vi ikke havnet midt oppi dramaet selv. Deretter fulgte 36 timer med lite søvn hvor jeg bisto Oslo Pride og Oslo kommune samtidig som vi tok vare på venner og familie. Det ble en tøff start på sommeren, men jeg har fått hjelp fra kriseteamet til Oslo kommune i sommer og de telefonsamtalene har vært gull verdt. Mest fordi de bekrefter at frykt, sorg og sinne er en del av prosessen. Jeg ser at mange har det litt som meg, at folk er sinte, noen på politi, noen på statsministeren og noen på andre skeive. Det skal vi ha rom for. Mange har behov for å få det ut av systemet, men etter hvert håper jeg vi kan samle troppene og fortsette kampen. For etter 30 år på barrikadene vet at jeg at vi står sterkest når vi står sammen.

- I år er det jo Skeivt kulturår. Så, hva har vært din beste skeive kulturopplevelse til nå?

Byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester Rina Mariann Hansen kom i høst til oss i Rådet for kjønns- og seksualitetsmangfold med spørsmål om hvordan Oslo kommune kunne markere 50 års jubileet for avkriminaliseringen av homofile i Norge. En av ideene var en mottagelse i Oslo Rådhus i forbindelse med Pride som skulle være åpen for alle, for det er så mange å takke som har gått foran, vi ønsket å gi dem en liten hyllest. Kommunen tok ideen videre, og sammen med regjeringen, Oslo kommune og NRK laget de « Lovlig skeiv», en fantastisk markering med mennesker som har gått foran, taler, rørende musikk og slampoesi.

– Hvilken låt går på repeat hos deg i sommer?

– I sommer har jeg hørt masse på Joni Mitchell, jeg blir aldri lei av henne. Hun er en av de viktigste musikerne i vår tid og hennes måte å lage musikk på vil følge med meg for alltid. Alle bør gå inn på YouTube og se på liveklippet fra Newport Folk Festival fra 24. juli i år hvor hun synger «Both Sides Now» sammen med Brandi Carlile. Hvis det ikke rører deg har du et hjerte av stein.

– Hva leser du/ser du på i sommer?

– Skulle sikkert kommet med sånt superkult svar, men denne sommeren ser jeg «Westworld» på HBO. Det er et science fiction-drama. Jeg tror en må være litt rar for å like denne serien.

– Kampen fortsetter! Hva er din skeive hjertesak?

– Som leder av Rådet for kjønns- og seksualitetsmangfold er det mage skeive saker som opptar meg, vår oppgave er å være kommunes vaktbikkje for alle saker som berører vår gruppe, og det siste året har mye av engasjementet gått til å sikre et godt helsetilbud for transpersoner og personer med kjønnsinkongruens. Men akkurat nå er jeg opptatt av hvordan kommunen til høsten skal møte de som ble berørt av terroren 25. juni, hvilke tilbud kommunen bør stille opp med og hvordan vi støtter opp om våre skeive organisasjoner.

Powered by Labrador CMS