Pride

Salam med et fullt program om Palestina under Oslo Pride

Under banneret «No Pride in Genocide» løfter Salam blikket og støtter skeive i Palestina i årets parade. Organisasjonen har også invitert en rekke skeive palestinske aktivister til Oslo under festivalen.

Oslo Pride-leder Dan Bjørke og Begard Reza, generalsekretær i Salam.
Publisert

– Salam har alltid vært Palestina-venner. Så Salam har altså, siden dag én, kjempet for Palestina, og det ligger i vedtektene våre. Vi vet at skeiv frigjøring er en anti-kolonial kamp, sier generalsekretær i Salam Begard Reza til Blikk.

Ifølge Reza har alle arrangementer til Salam under pridene handlet om menneskerettigheter, minoritetskamp og for eksempel rosavasking.

– Og vi har hatt palestinske flagg i alle parader. Så dette fokuset er ikke noe nytt, bare større nå som Palestina-bevegelsen også vokser.

Åpen og ærlig dialog

Engasjementet viste seg for eksempel i november i år da Salam arrangerte en stor demonstrasjon mot krigen i Gaza på Eidsvoll plass utenfor Stortinget i Oslo.

Demonstrasjonen «Skeiv solidaritet med Palestina» ble arrangert av Salam, og organisasjoner som Skeiv Verden, AUF, Kvinnefronten, Inkluderende Feminisme, Garmeres, PKI, Rødt, Steatornis, Norges Fredslag, Norges Fredsråd og Fellesutvalget for Palestina hadde sluttet seg til.

– Forskjellen på Salam og andre skeive organisasjoner, er at når krigen på nytt brøt ut i Gaza, hadde vi vedtektene våre og vår ideologi klar. Skeiv kamp er mer enn retten til å elske, og politikken vår viser det, sier Reza.

– Vi tok plass for å løfte kampen for et fritt Palestina. Sånn var det ikke med den resterende skeive bevegelsen som, den siste måneden, endelig har begynt å ta stilling, sier Reza og forteller at Salam tok kontakt med Oslo Pride for en åpen og ærlig dialog.

Forberedt på tautrekking

Salam ba allerede i november om møte med Oslo Pride for å snakke om hvordan man kunne løfte Palestina-saken i årets festival.

– Oslo Pride, er slik vi ser det, den mektigste aktøren som kan løfte denne tematikken, både i Oslo og nasjonalt, sier Reza og legger til at alle i den skeive bevegelsen må gjøre sitt.

– Salam kan ikke gjøre det alene. Jeg skal være ærlig å si, at jeg trodde det skulle bli vanskelig å få Oslo Pride med på laget. Vi var forberedt på uker med tautrekking og diskusjon. Men så gikk det så bra, sier Reza.

En viktig sak

Ifølge Oslo Pride-leder Dan Bjørke, var det en selvfølge å imøtekomme Salam.

– Oslo Pride skal være med Salam i det arbeidet som handler om Palestina, på samme måte som vi samarbeider med PKI i transspørsmål eller de som jobber med skeive i idretten, sier Bjørke til Blikk.

– Solidaritet er en kjerneverdi i Oslo Pride. Å stå i solidaritet med skeive palestinere er veldig viktig. Salam jobber aktivt med dette gjennom hele året, og dette arbeidet støtter Oslo Pride selvsagt opp om.

Ingen eier Pride

Salam hadde mange ideer til samarbeid og arrangementer.

– Og det som nok er det viktigste Salam har bidratt med er å få stemmene fra Palestina til Oslo og inn i Oslo Pride. Derfor har Salam, med støtte fra Oslo Pride, invitert en rekke palestinske aktivister til Oslo under festivalen, samt opprettet en innsamling til den skeive palestinske organisasjonen AlQaws, sier Bjørke.

– Det er ingen som eier en Pride. Pride tilhører hele det skeive miljøet. Oslo Prides rolle er å forvalte plattformen, og tilrettelegge for at alle kan delta, bidra og medvirke. Når Salam løfter disse viktige solidaritetsperspektivene, er det vår oppgave å støtte dem i det.

«No Pride in Genocide»

Men alt er ikke bare fryd og gammen, og Salam er som tidligere år, kritiske til kommersialiseringen av Pride.

– Det er noe vi kommer til å fortsette å kritisere. Helt til vi er i mål. Vi har tydelige krav fra vår side. Salam vil at Oslo Pride skal bryte med samarbeidspartnere vi finner problematiske, som for eksempel DNB. Men i år samarbeider vi om å løfte Palestina, og det er bra, sier Reza

Salam vil alltid, understreker Reza, jobbe for å påvirke den skeive bevegelsen i solidarisk retning og styrke allianser i freds-bevegelsen,.

– Akkurat med Palestina-saken har Salam og Oslo Pride lagt alt tidligere drama dødt, for å fokusere på årets samarbeid. Dialog er nøkkelen, og det føler jeg vi har fått til.

Palestina-samarbeidet vil synes i paraden i år, hvor Salam stiller med en stor seksjon under mottoet «No Pride in Genocide» lørdag 29. juni.

Reza forteller at seksjonen er i samarbeid med Palestinakomitéen, og tilsluttede er alt fra Aksjonsgruppa for Palestina, Fellesutvalget for Palestina og Norges fredsråd, til Rødt, SV, Antirasistisk Senter, Minotenk og andre.

– Vi regner med at det blir 3-5000 personer som deltar. Vi kommer til å gå langt foran i paraden, og det vil bli tydelig for hele Oslo at vi sier «No Pride in Genocide».

– Vi skal være et eksempel på hvordan Pride kan se ut, og hvor viktig det er å samle alle solidaritetsbevegelser i kampen mot kolonialisme og for skeive rettigheter til alle, uansett hvor man bor.

Fester og foredrag

Ytterligere støtte til den palestinske søsterorganisasjonen AlQaws blir det også når Salam inviterer til Mashalla Party på SALT i Oslo onsdag 26. juni.

– Gjennom en kveld fylt med kunst, musikk og fellesskap skal vi stå sammen for kjærlighet og et fritt Palestina, sier Reza.

Salam har invitert den palestinske aktivisten Mx.Yaffa som er generalsekretær for organisasjonen The Muslim Alliance for Sexual and Gender Diversity i USA.

– Hun kommer for å snakke om krysspunktet mellom Palestinsk og skeiv frigjøring og alt det innebærer: mot bosetter-kolonialisme, mot statlig vold, for likestilling og hva det kan betyr å tenke fremtid for Palestina som skeiv og trans.

Salam har også invitert lokale aktivister som historiker, lingvist og forfatter Rana Issa som skal holde en samtale om arbeidet til den London-baserte grafiske designeren og skaperen av Takweer, Marwan Kaabour, som tar opp viktigheten av å synliggjøre skeiv arabisk arkivhistorie.

– Gjestene våre er fantastiske rollemodeller med sylskarp analyse og kunnskap. Salam har mange skeive palestinske medlemmer og vi ser det som viktig å ha skeive palestinere på plass under Pride. Ikke bare snakke om dem, men med dem. Jødisk motstandskamp

Salam har også invitert en mizrahi-jøde fra Tel Aviv, Shiri Eisner.

– Vi har samarbeidet med Shiri Eisner i flere år. Eisner og er forfatter og forsker, og skal snakke om jødisk motstandskamp mot folkemord. Hen forklare nøye hvordan Israel som okkupasjonsstat opererer, med en tidslinje over faktiske hendelser i Israel, fra før og etter 7. oktober, forklarer Reza.

– Vi føler at det mangler en dypere forståelse over hvordan apartheidstaten og deres institusjoner og ledere tilrettelegger for folkemord. Jøder er ikke en homogen gruppe, og vi vil synliggjøre og støtte skeive jøders motstandskamp. Salam i Pride Park

Salam og Palestinakomiteen er også sammen på plass i Pride Park med egen stand, Stand for Palestine, hvor de vil informere om organisasjonens arbeid og om rosavasking.

– Vi skal lage et Palestinatelt under Pride Park sammen med Palestinakommiteen og ha mini-aksjoner og eventer. Vi fortsetter frem til at vi ser et fritt Palestina.

Info og Salams program under Pride i Oslo: Salam sitt program

 

Powered by Labrador CMS