Årets Skamløspris går til Morten Hegseth for VG TV-serien «Homoterapi». Hegseth er også kjent for podkasten «Harm & Hegseth» med Vegard Harm.

Skamløspris til Morten Hegseth

Sex og samfunn gir årets Skamløspris til Morten Hegseth for VG TV-serien «Homoterapi».

Publisert

Høsten 2019 kunne vi følge Morten Hegseth i VG TV-programmet «Homoterapi», hvor han adresserte praksisen vi også kjenner som konverteringsterapi. Slik terapi går ut på at skeive skal omvendes, blant annet gjennom sjelesorg og behandling. Homoterapi er omstridt, blant annet fordi det knyttes til depresjon, og i verste fall selvskading og selvmord.

Juryen til Skamløsprisen 2020 fikk inn hele 170 nominasjoner, som er ny rekord. Blant disse valgte de ut topp 10 og deretter årets tre finalister: transaktivist Christine Marie Jentoft, FRI-leder Ingvild Endestad og journalist Morten Hegseth. Deretter var det opp til folket å bestemme hvem som skulle stikke av med årets pris, da det i juli ble åpnet for avstemming. Og folket har talt, årets mest skamløse er Morten Hegseth.

I juryens begrunnelse heter det: «Gjennom programmet «Homoterapi» og engasjementet i saken mot konverteringsterapi, har Morten stått opp for de som kan ha eller har blitt utsatt for homoterapi, samtidig som han har gitt berørte en stemme.»

Morten Hegseth er også kjent for kjendispodkasten «Harm & Hegseth» sammen med makker Vegard Harm, som ble sendt for første gang 19. januar 2016. I dag ligger de på en solid 13. plass på Podtoppen.

Til stede for å motta prisen på vegne av Morten var Brian Furnes, som er en av de som forteller sin historie i «Homoterapi». Han opplevde psykisk press og negativ sosial kontroll fra familien og det muslimske miljøet han vokste opp i, som jobbet hardt for å omvende legningen hans. Bare 18 år gammel bryter han med familien og miljøet.
Powered by Labrador CMS