Musikk

«Jeg skriver aldri heteronormativt»

Ruth Victoria Rømyhr, bedre kjent som Rü, er aktuell med albumet «La Petite Princesse» og som oppvarmingsartist for Sigrid.

«Jeg vil si noe med musikken min, jeg kan ikke være nøytral», sier Ruth Victoria Rømyhr, bedre kjent som artisten Rü.
«Jeg vil si noe med musikken min, jeg kan ikke være nøytral», sier Ruth Victoria Rømyhr, bedre kjent som artisten Rü.
Publisert

Ruth Victoria Rømyhr, bedre kjent som Rü, er en 21 år gammel Oslo-basert artist og låtskriver som vokste opp i Sveio på Vestlandet. Rü startet karrieren i barnekoret i den lokale kirken og ble fort et midtpunkt under konserter og oppsetninger. I 2012 deltok Rü i Melodi Grand Prix Junior med låta «Skate» under artistnavnet Vicky. Det førte til mange konserter de neste årene rundt om i Norge.

Etter en pause fra musikken, hvor de blant annet fokuserte på sin andre lidenskap dans, er de tilbake, og sammen med produsent Kim Ofstad er de nå klar med debutalbumet «La Petite Princesse».

Rü har gått en lang vei siden hun dukket opp i MGPjr og kom på andreplass, kun slått av Marcus & Martinus.

«Jeg står ekstremt mye sterkere i dag. Ikke bare er jeg blitt voksen, jeg skal også vise et helt nytt musikalsk uttrykk. Dette er det jeg er født til: Å stå på scenen. Det og å være i studio er de to tingene jeg elsker mest», sier de til Samtiden.

Det siste året har Rü fått drive med begge deler. De har jobbet i studio med debutalbumet sitt, som følger etter flere singler og en EP, og opptrådt på Camp Øya, åpningsshowet til Oslo Pride, hatt kveldskonsert på Nasjonalmuseet og opptrådt under Skamløsprisen og i åpningsshowet til Wunderkammer på DOGA.

Kan ikke være nøytral

Da Rü flyttet til Oslo fra hjemplassen Sveio, ble de del av det unge skeive og alternative miljøet.Rü er selv skeiv og deler tankene sine om hvordan de tidvis føler seg som «de». Men at de også kan godta «hun» som pronomen «fordi jeg ikke trenger å forklare meg».

«Jeg blir ikke sur på folk som ikke skjønner betydningen av pronomen. De må forstå at dette er noe de må lære seg; anerkjenne at man har med seg tankegods fra samfunnet rundt som noen ganger må forandres – uten at det er noe man trenger å ta personlig.»

Det tar Rü med seg inn i musikken.

«Jeg vil si noe med musikken min, jeg kan ikke være nøytral. Jeg skriver aldri heteronormativt, jeg legger vekt på å skrive skeive tekster.»

Neste måned går en drøm i oppfyllelse for Rü.

«Jeg skal åpne for Sigrid når hun gjør konsert i Haugesund!»

Rü er blant de 22 Urørt-artistene som skal varme opp for Sigrid på hennes 16 byer store konsertturné neste måned, valgt ut i et samarbeid mellom Urørt-redaksjonen og Sigrid.

 

 

Powered by Labrador CMS