Musikk

Ramón borte fra TikTok

Plateselskapet Universal har fått alle sine artister fjernet fra strømmetjeneste Tik Tok, også dem som startet som nettopp TikTok-fenomen.

«Dette er utenfor min kontroll og jeg kan ikke gjøre noe med det.»
Publisert

Den kinesiskeide strømmetjenesten TikTok og plateselskapet Universal har en feide gående. Partene er uenige om hvor mye penger som skal betales for musikken som spilles av i vidoesnuttene.

Etter at partene ikke klarte forhandle seg frem til noen avtale torsdag har Universal nå fjernet all musikk fra samtlige av sine artister. Dette inkluderer internasjonale stjerner som Taylor Swift, Bad Bunny og Harry Styles, men også hjemlig artister som blant annet Hver gang vi møtes-aktuelle Ramón og fjorårets MGP-vinner Alessandra.

Ramón kan takke TikTok for at karrieren tok av for et par år siden. Han ble det man kan kalle et TikTok-fenomen.

– Jeg bare laget en konto som var offentlig. Egentlig ikke i håp om at det skulle ta av. Men så gjorde det det. Tik-Tok har vært min venn. Hundre prosent, sa Ramon til Blikk i etterkant av gjennombruddshiten «Ok jeg lover».

En sang som ble nominert til Spellemann, ble årets mest spilte låt i 2022, og mottok Musikkforleggerprisen

Ifølge NRK har han etter at siste omdreining i feiden mellom Universal og TikTok ble kjent omtalt musikkfjerningen på sin Snapchatkonto. Der kommenterte han først tørt at: «Jeg visste ikke at jeg fikk betalt for TikTok, jeg.»

«Dette er utenfor min kontroll og jeg kan ikke gjøre noe med det. Musikken er fortsatt på Spotify, men TikTok er min største plattform. Men sånn er det bare.»

Og på Spotify finner du hans ferske bidrag fra TV2s musikkprogram. Hans versjon av Matomas «Wow» gjør det fortsatt bra på strømmelistene. Ifølge Aftenposten har hans følsomme balladeversjon av Emelie Hollows «He», singelen «Bli» også hitpotensial.

Fryktet majorselskap

Mange var bekymret den gang Ramón ble signert på storselskapet Universal. Frykten var at han skulle slutte å skrive låtene sine selv.

På spørsmål fra Blikk om hva han tenker om at det ikke er mange år siden artister ikke kunne være like åpent homofile på et så stort plateselskap, svarte han da:

– Det tenker jeg kanskje ikke nok på. Men det som er fint, er jo at jeg egentlig aldri har tenkt på det. Jeg er født inn i rettigheter. Jeg vet at jeg er privilegert. Og jeg synes det er fint at det jeg gjør, ikke er banebrytende. Folk hører bare på musikken. De hører ikke på den fordi jeg er skeiv, sa Ramon som tidligere i januar meldte på Instagram at han og kjæresten Herman Henriksen når er forlovet.

Uklart utfall

Universal har ikke bare fjernet katalogen sin for egne artiser, men også samtlige signerte låtskrivere. De har også fjernet all musikk som tidligere har vært tilgjengelig til bruk for andre brukere enn artistene som fremfører den.

TikTok har på side gått offentlig ut og beklaget Universals valg, blant annet ved å peke på at plateselskapet har valgt å trekke seg fra et gratis promoteringsverktøy for artistene. De hevder også at de har artister-først avtaler med de andre store selskapene.

I følge flere musikkbransjenettsteder er det fortsatt uklart om forhandlinger pågår. Det er derfor også uklart når Ramón og andre universalartisters innhold igjen kan bli tilgjengelig på strømmetjenesten.

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS