Biru Baby tok Pride Park med storm i 2016.

NRK dekker Oslo Pride med direktesending

Norge skriver historie som det første landet i Skandinavia hvor en statskanal har direktesendt Pride-program i beste sendetid.

Publisert Sist oppdatert

Fredag 25. juni klokka 19:55 vil NRK1 sende direkte fra Pride Park i Spikersuppa.

NRKs 17. mai-sendinger er en tradisjon, og i fjor dekket de også høytiden eid med direktesendingen «Festen før fasten». Nå blir de den første statskanalen i Skandinavia til å dekke Pride i beste sendetid.

NRKs TV-sjef, Arne Helsingen, har store forventninger til samarbeidet.

– Vi gleder oss til å markere skeiv kjærlighet og mangfold med denne sendingen. I et eget studio midt i Pride Park tar vi pulsen på Pride-feiringen gjennom uka i Oslo. Det blir spennende gjester, humor, innslag fra Pride-markeringer rundt i Norge, og ikke minst musikkinnslag fra hovedscenen. Det vil også bli et fokus på internasjonal solidaritet, som er årets nasjonale Pride-tematikk, sier Helsingen.

Viktig signal

– NRK-sendingen ser jeg som en forlengelse av den økende aksepten, synliggjøringen og forståelsen av Pride de siste årene, sier Stein Runar Østigaard, Oslo Prides internasjonale koordinator, til Blikk.

Østigaard er en av ildsjelene som har lagt inn utallige ubetalte arbeidstimer i festivalen. Han har vært med i mange år, blant annet som styreleder i Oslo Pride.

– Jeg opplever at holdningene til lhbtqia+ i befolkningen har endret seg med årene. Om man ser på den offentlige diskusjonen rundt ekteskapsloven i 2008, syns jeg vi ser en endring i holdningene i Norge siden den tid.

Østigaard ser på NRK-sendingen som som et signal om festivalens viktighet.

– Jeg har sett Oslo Pride vokse til å bli hele Norges Pride-fest. Vi har fremdeles en jobb å gjøre i framtiden, men det at Pride får større oppslutning og anerkjennelse er enormt viktig. Jeg er også glad for at Norge vender blikket utover, med tanke på internasjonal solidaritet som er tema for årets Pride, og at vi kan hjelpe til der vi ser at andre land har en lengre vei å gå enn oss selv, sier Østigaard.

Takker ildsjelene

Monica Aasen, daglig leder i Oslo Pride, mener NRK-sendingen er en bekreftelse på festivalens betydning gjennom snart 40 år, og sier sendingen ikke hadde blitt til uten ildsjelene som har vært med på å utvikle festivalen til det den er i dag.

– Som festival har Oslo Pride gått med sjumilsstøvler. Vi har gått fra å være en fysisk festival til i fjor å oppnå suksess med digital tilstedeværelse. Publikum har vært veldig positive til denne hybride utviklingen, og vi er stolte av å nå kunne bidra i enda større grad til å nå ut til hele den norske befolkningen. Oslo Pride vil få en betydelig større rekkevidde, og et bredere nedslagsfelt, sier Aasen.

Styreleder i Oslo Pride, Fredrik Dreyer, understreker også viktigheten av samarbeidet.

– At NRK lager sending fra Oslo Pride er en historisk begivenhet, og en enorm anerkjennelse av innsatsen utallige frivillige legger ned gjennom året for å lage Pride både her i Oslo og ellers i landet. Det synes vi er skikkelig stas, sier Dreyer.

Historisk begivenhet

Klikk bildet og kjøp abonnement.

Neste år er det 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge. Oslo Pride sier NRKs dekning av festivalen vil bli en naturlig oppvarming til Skeivt kulturår 2022 som feirer og markerer jubileet.

– Den skeive bevegelsen og våre støttespillere får nå en unik mulighet til å vise fram festen og protesten for hele Norge, også der det ennå ikke arrangeres Pride. Jeg håper budskapet om frihet, likeverd, kjærlighet og mangfold når ut til den innerste fjord og den dypeste dal, sier Dreyer.

FRI-leder Inge Alexander Gjestvang, uttrykker viktigheten av en avtale NRK. Han tror sendingen vil skape positive ringvirkninger over hele landet.

– For oss i FRI er det viktig at alle kan få leve gode liv som seg selv uansett hvem de er og hvor de bor i landet. Vi har fortsatt en vei å gå før dette målet er nådd, og Pride blir på mange måter det skeive friminuttet mange ser fram til gjennom året. Det er her vi samles for å feire seirene som er vunnet, det er her vi samles om kampene som fortsatt gjenstår - og ikke minst er det her vi minnes og takker de som gikk foran og banet vei. Vi kan aldri ta rettighetene våre for gitt, og arbeidet for et åpent og inkluderende samfunn må foregå hver eneste dag i hver eneste by og bygd. Økt synlighet og kunnskap om skeive liv er viktige verktøy i dette arbeidet, og jeg er stolt og glad over det historiske steget NRK nå tar, sier Gjestvang.

Pride-sendingen sendes direkte på NRK1 fredag 25. juni klokka 19:55. Mer informasjon om innhold offentliggjøres av NRK og Oslo Pride på et senere tidspunkt.

Oslo Pride foregår 18. - 27. juni, og vil i år være en hybridfestival, med kombinerte fysiske og digitale arrangementer. Festivalen er i tett dialog med helsemyndighetene og har kommet fram til en festivalplan som kan justeres etter smittesituasjonen i juni.

Powered by Labrador CMS