Pride

Grønland i regnbuens farger

– At vi farger Grønland i regnbuens farger er et bevis på at vi tar byen og gatene tilbake, bokstavelig talt, sier byråd for Miljø og samferdsel, Sirin Stav (MDG).

f.v. byutviklingsbyråd Arild Hermstad (MDG), byråd for Miljø og samferdsel, Sirin Stav (MDG) og Oslo Pride-leder Dan Bjørke.
Publisert

 Det begynner å bli regnbuetungt i hovedstaden. London Pub har fått sin regnbuegate, Spikersuppa har fått en regnbueplass, og i dag ble Grønland malt i regnbuens farger.

 – Det er deilig! Hele byen er med, sier Oslo Pride-leder Dan Bjørke.

 Blikk møter Bjørke ved Vaterlandsbrua hvor han skal male fotgjengeroverganger i regnbuens farger sammen med byråd for Miljø og samferdsel, Sirin Stav (MDG) og byutviklingsbyråd Arild Hermstad (MDG).

 Regnbuen skal sette sitt preg på både selve bylivsgata Grønland, og Brugata, hvor selve Pride-paraden skal gå, og området får flere utsmykninger i regnbuefarger, som fotgjengerfelt, benker og mye annet. 

 – Grønland er en mangfoldig bydel og representerer Oslo som en mangfoldig by, både kulturelt og med mange minoriteter, sier miljøbyråd Stav til Blikk.

 Man kunne få inntrykk av at regnbuen på Grønland var en ny idé, spesielt etter at Blikk tidligere denne uka skrev om Venstre-medlem Jonas Bjørnødegårds initiativ til en regnbuegate på nettopp Grønland. Men det er ikke hele sannheten.

 – Dette er noe vi har jobbet med siden høsten i fjor. Og det er veldig hyggelig at det er flere som jobber for og slår ring rundt det skeive miljøet, men akkurat dette har vært planlagt i lang tid, sier Stav.

Regnbuen skal sette sitt preg på både selve bylivsgata Grønland og Brugata.

 Markering mot terror

 At Grønland farges i regnbuefarger akkurat nå før Oslo Pride er ekstra viktig ifølge Stav.

 – Regnbuefargene kan også ses som en markering av terrorangrepet i fjor, og et bevis på at vi tar byen og gatene tilbake, bokstavelig talt. Nå håper jeg så mange som mulig stiller opp og slår ring om det skeive miljøet, og sammen med byrådet tar avstand fra hat og hets.

 For byutviklingsbyråd Arild Hermstad (MDG) er det ekstra viktig å få være med å male regnbuen på Grønland.

 – Det er litt personlig for min del. Jeg har en sønn som er skeiv, og han kom ut av skapet 14 år gammel. Det var helt uten noe stress, og han har aldri opplevd noe negativt – helt til i fjor. Da fortalte han at han følte noe han aldri har følt før. Utrygghet. Det var noe nytt for han og kjæresten, sier Hermstad til Blikk.

 Hermstad håper signaleffekten av regnbuefargene vil være at flere opplever trygghet og inkludering.

 – Vi skal ikke ha det slik at skeive går rundt og er utrygge, eller at foreldre til skeive skal føle utrygghet. Årets Oslo Pride skal vise at vi er trygge i Norge og at alle skal kunne være seg selv, sier Aril Hemstad.

 Større enn hatet

 – I mediebildet for tiden florerer det med brente regnbueflagg, og kommentarfelt renner over av hat. Derfor er initiativ som regnbuefargene på Grønland ekstra viktig, sier Oslo Pride-leder Dan Bjørke.

 – Symboleffekten av dette er viktig. Nå trenger vi de gode nyhetene. Det er klart vi skal ha tiltak og det langsiktige arbeidet mot hat, men initiativ som dette er likeså viktig, sier Bjørke til Blikk.

 – Det har blitt skrevet mye om uro og hat. Det finnes der ute, og det må skrives om. Men det er viktig å huske på at det hatet kommer fra et mindretall. Engasjementet vi i Oslo Pride opplever i år er veldig stort. Større enn hatet.

 

Powered by Labrador CMS