Urix

Kan bli regjeringsskifte i Polen

Opposisjonsleder, og tidligere statsminister, Donald Tusk har erklært seier.

Opposisjonsleder Donald Tusk var Polens statsminister fra 2007 til 2014. Den gang ble Tusk aktivt støttet av det polske lhbt-miljøet.
Publisert

Opposisjonsleder Donald Tusk og partiet Borgerplattformen erklærte seier allerede etter valgdagsmålingene kom inn i Polen søndag. Høy valgdeltakelse kan ha kostet nasjonalistene i Lov og rettferdighet PiS makten.

Valgdagsmålingene antyder på at polakkene har strømmet til stemmeurnene i enda større antall enn da kommuniststyret ble kastet i 1989. Foreløpige tall indikerer en valgdeltakelse på 72,9 prosent.

Selv om Lov og rettferdighet PiS blir største enkeltparti, tyder valgdagsmålingene på at de har gått litt tilbake, og at det blir jevnt mellom den høyrenasjonalistiske regjeringskoalisjonen og den liberale opposisjonen.

Mandag morgen hadde det fortsatt ikke kommet noen endelige valgresultater fra Polen. Men valgdagsmålingen indikerer at de tre opposisjonspartiene kan få 248 av 460 seter i nasjonalforsamlingen. Det betyr i tilfelle et regjeringsskifte i Polen etter åtte år.

Det sittende partiet, PiS, har i løpet av sin tid ved makten svekket demokratiet ved blant annet å undergrave domstolenes uavhengighet. De har redusert retten til abort. PiS har dessuten en svært restriktiv holdning til lhbt-samfunnet. Ekteskap mellom likekjønnede par er ikke lov i Polen, og kampen for økte rettigheter for homofile, lesbiske, bifile, transpersoner og skeive, er ifølge PiS en trussel mot den katolske kirken og mot tradisjonelle familieverdier.

Opposisjonsleder Donald Tusk var Polens statsminister fra 2007 til 2014. Den gang ble Tusk aktivt støttet av det polske lhbt-miljøet. Støtten fra lhbt-miljøet kom fordi Donald Tusk før valget i 2017 forsikret velgerne om at han ville signere EUs charter om grunnleggende rettigheter hvis hans parti, Borgerplattformen, kom i regjering. Polens forrige statsminister, Jaroslaw Kaczynski, forkastet charteret på grunn av inkluderingen av lhbt-personer.

Det kom derfor som en overraskelse da Donald Tusk i sin første tale til parlamentet sa at myndighetene ikke akter å signere charteret om EUs grunnleggende rettigheter.

Før valget i år, kom Tusk derimot med lovnader til det skeive miljøet. I ukene før valget lovet Tusk at han, hvis han vinner valget, skal innføre en rekke tiltak for å bedre livene til Polens lhbt-befolkning.

Blant annet vil partiet hans gjøre det lettere for transpersoner å endre juridisk kjønn, og jobbe for å legalisere sivilt partnerskap for likekjønnete par.

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS