For at ekteskap mellom homofile skal kunne inngås ved norske utenriksstasjoner må landene akseptere den norske ekteskapsloven. – Vi må være forberedt på at homofile fortsatt vil ha status som partnere i andre land, selv om de av norske myndigheter anses som ektefeller fra 1. januar, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Tor-Henrik Andersen. I dag kan det inngås partnerskap ved norske ambassader i Sverige og Danmark. Belgia, Nederland og Spania har allerede innført felles ekteskapslov. Homofile og lesbiske kan derfor reise til norske ambassader i Brüssel, Haag og Madrid for å gifte seg så snart loven trer i kraft i Norge 1. januar. Det er Utenriksdepartementet som bemyndiger norske ambassader i utlandet å registrere partnerskap eller forestå vielse. Vertslandets myndigheter må godkjenne en slik bemyndigelse. Vigselen eller registrering av partnerskapet må ha rettslig gyldighet i det aktuelle vertslandet.
– Hvordan forbereder UDs utenriksstasjoner seg på den nye ekteskapsloven?
– Det pågår nå et arbeid i UD for å sikre at norske utenriksstasjoner er forberedt til å også å kunne vie personer av samme kjønn i tråd med den nye ekteskapsloven som trer i kraft ved nyttår. Dette arbeidet skjer i samarbeid med de berørte utenriksstasjonene.
– Kan man inngå ekteskap etter 1. jan. 2009 på de fem stasjonene som i dag forestår partnerskap?
– Ja, departementet legger til grunn at de stasjonene som i dag kan registrere partnere fra nyttår kan vie personer av samme kjønn når disse er fast bosatt i Norge. Vi må imidlertid være forberedt på å skille mellom personer som er fast bosatt i Norge og personer som ikke er det. Personer av samme kjønn som ikke er fast bosatt i Norge, vil ikke nødvendigvis kunne vies ved våre ambassader. Det er foreløpig ikke endelig avklart om det vil være mulig å få et ekteskap mellom to av samme kjønn legalisert i andre land. Dette vil avhenge av disse landenes lovgivning, og vi må være forberedt på at de fortsatt vil ha status som partnere i andre land, selv om de av norske myndigheter anses som ektefeller. Heterofile kan gifte seg i Paris og Berlin. Men disse landene står ikke på UDs liste over steder der det kan inngås partnerskap, selv om Tyskland og Frankrike har innført partnerskap.
– Hvorfor kan ikke homofile inngå partnerskap i Berlin og Paris?
– Ambassadene har lagt til grunn at vertslandets regelverk ikke har tillatt homofile å inngå partnerskap ved de norske utenriksstasjonene i Berlin og Paris.
– Hva vil UD gjøre for at dette kan bli mulig?
– Ambassadene er i kontakt med tyske og franske myndigheter for å få en snarlig avklaring på spørsmålet om adgangen til å inngå homofile ekteskap, sier Tor-Henrik Andersen. De som planlegger å gifte seg eller registrere partnerskap i utlandet må i god tid før kontakte ønsket utenriksstasjon og avtale tidspunkt. Det må fremlegges prøvingsattest fra norsk folkeregister hvis paret har norsk personnummer. Er en eller begge parter fast bosatt i utlandet må prøvingsattest fra myndighetene i bostedslandet fremlegges.