Meninger

– Om du ikke har noe imot skeive, hvorfor da dette ekstreme behovet for å ta avstand fra å flagge med et flagg som handler om mangfold, kjærlighet og likeverd?

Det spør Kari Elisabeth Kaski om i dette innlegget hvor hun også lover å stå skulder ved skulder med den skeive bevegelsen. 

– Det er klart at regnbueflagget er symboltungt. Rettighetskamp er nettopp kamp og symbolene markerer støtte til den kampen. I dette tilfellet er det frihet og likeverd, uavhengig av legning, skriver Kari Elisabeth Kaski
Publisert

 Dette innlegget ble først publisert på Kaskis Facebookside. . Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å sende et innlegg, kan du sende det hit

Det nærmer seg sommer. Lyse kvelder, pollen i lufta, vinterbleke ben kommer fram – og det gjør også dessverre den årlige hatske debatten rundt flagging med regnbueflagg. Den før helgen i vante spor.

I NRKs Debatten så vi foreldre.net som bruker konspirasjonsteorier og amerikansk retorikk for å tegne opp et skremmebilde.

Det hele minner veldig om utrykket «Jeg er ikke rasist altså, men …» før det kommer noe som er åpenbart rasistisk.

For om du ikke har noe imot skeive, hvorfor da dette ekstreme behovet for å ta avstand fra å flagge med et flagg som handler om mangfold, kjærlighet og likeverd?

I Ålesund har kommunedirektøren bestemt at det ikke skal flagges med regnbueflagg på skolene. Ironisk nok, er Ålesund kommunes verdier «Open, engasjert, modig». Ett av punktene de trekker fram er «opne opp for ulikheiter og hindre utanforskap».

Ville det ikke nettopp være å stå for egne verdier å la skolene få flagge under Pride-dagene?

Da er det så fint å se at rektor Hallgeir Buset heiser flagget ved Blindheim ungdomsskole i ukene før Pride.

Det er klart at regnbueflagget er symboltungt. Rettighetskamp er nettopp kamp og symbolene markerer støtte til den kampen. I dette tilfellet er det frihet og likeverd, uavhengig av legning.

En symbolikk som kan bety alt for trettenåringen som er usikker på sin egen legning. Som er livredd for at noen skal finne det ut, og som skammer seg syk. For den trettenåringen kan et regnbueflagg på flaggstanga vise at alle er like mye verdt, uansett hvem de er.

Det er over min fatteevne at noen virkelig mener at et slikt flagg ikke har noen plass i norsk offentlighet og som atpåtil bruker en veldig fiendtlig og hatsk retorikk.

Ung i Oslo-rapporten som kom i fjor, viser at unge skeive er mer ensomme, har dårligere forhold til skole og foreldre, har dårligere helse og oftere er utsatt for mobbing og seksuelle overgrep enn andre unge.

I tillegg vet vi at skeive blir utsatt for både trusler og diskriminering – og har langt oftere selvmordstanker og tar langt oftere sitt eget liv, enn de som ikke er skeive. 

For ikke å snakke om frykten som sitter i mange skeive etter terrorangrepet 25. juni 2022. Den frykten blir ikke tatt nok på alvor, og at folk har det sånn gjør at jeg blir forferdelig lei meg. 

Det er noen ting vi som samfunn må si klinkende klart – vi er alle like mye verdt, alle skal ha rett til å elske hvem man vil, skeive skal slippe å se seg over skuldra.

Og vi må være et samfunn som sier i klartekst at det å forlate livet fordi man kjenner at man er en gutt som er forelska i en gutt, en jente som er forelska i en jente, eller at du ikke helt kjenner deg hjemme i kroppen din, ikke er en løsning.

Det er folk som er glad i deg, og som vil at du skal være akkurat den du er. Jeg er en av dem, og lover å stå skulder ved skulder med den skeive bevegelsen. For evig og alltid.

PS: Et stort hurrarop for Hallgeir Buset på Blindheim Ungdomsskole, for å være en så tydelig mann og heiser flagget. Han er et forbilde!

 

 

Powered by Labrador CMS