Urix

– Det er alarmerende

Regjeringen og utenriksminister Espen Barth Eide ser svært alvorlig på at russisk høyesterett har erklært den internasjonale lhbt+-bevegelsen som «ekstremistisk».

Utenriksminister Espen Barth Eide.
Publisert Sist oppdatert

Like før nyttår stilte stortingsrepresentant Ingrid Fiskaa (SV) spørsmål til utenriksminister Espen Barth Eide om hva Norge gjør for å støtte opp om menneskerettighetsaktivister og det skeive miljøet i Russland, sett i lys av at høyesterett i november besluttet at «den internasjonale lhbt-bevegelsen» er en ekstremistisk organisasjon. Det betyr at all organisert virksomhet for skeive blir forbudt.

I sitt svar til stortingsrepresentant Fiskaa, svarer utenriksministeren at regjeringen ser svært alvorlig på at russisk høyesterett har erklært den internasjonale lhbt+-bevegelsen som «ekstremistisk».

«Norge har ved flere anledninger fordømt russiske styresmakter for deres forfølgelse av lhbt+ og menneskerettighetsforsvarere i etterkant av avgjørelsen 30. november», skriver utenriksminister Espen Barth Eide i sitt svar.

Han legger til at avgjørelsen i høyesterett føyer seg inn i et dystert mønster.

«Skeive, som over tid allerede er svært utsatt, er nå satt under et enda sterkere press i Russland», uttaler Barth Eide.

«Lovforbudet fra 2023 mot såkalt homofil propaganda for utradisjonelle seksuelle relasjoner, samt andre innstramminger i lovverket den siste tiden, og vedvarende mangel på vern overfor lhbt+, har i lang tid uroet norske myndigheter», melder utenriksministeren.

Han mener det er alarmerende at skeive nå risikerer lange fengselsstraffer og at russiske myndigheter bruker regelverket om ekstremisme til å forfølge lhbt+-aktivister, opposisjonelle og andre.

«Tiltak for å verne og trygge lhbt+, og en oppfordring om å oppheve diskriminerende regelverk, var oppfordringen Norge ga Russland under fjorårets høring i FNs menneskerettighetsråd», skriver Barth Eide.

Barth Eide skriver at den norske regjering fortsatt vil ta opp situasjonen for skeive og den kraftig forverrete situasjonen for menneskerettigheter i Russland i FN og i andre internasjonale sammenhenger.

«Regjeringen vil også fortsette å støtte norske og internasjonale sivilsamfunnsorganisasjoner som jobber for å fremme menneskerettigheter i Russland, og som støtter opp om Russlands skeive, miljø- og menneskerettighetsforsvarere. Det er i tråd med regjeringens nasjonale handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold, og målsettingene for vårt internasjonale engasjement for skeives menneskerettigheter og likeverd», skriver Espen Barth Eide.

 

 

Powered by Labrador CMS