Urix

Romania dømt av domstolen i Genève

Domstolen slår fast at landet ikke ivaretar skeives rettigheter.

Romanias statsminister Marcel Ciolacu.
Publisert Sist oppdatert

«Det rumenske samfunnet er ikke klar til å opprettholde rettighetene til likekjønnede par i tråd med en kjennelse fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD)», sa Romanias statsminister Marcel Ciolacu til Reuters forrige uke.

Domstolen avgjorde i mai at Romania ikke hadde klart å håndheve rettighetene til par av samme kjønn ved å nekte å anerkjenne forholdene deres.

På spørsmål om Romania vil håndheve kjennelsen, sa Ciolacu til radiostasjonen Europa FM at «det rumenske samfunnet ikke er klar for en avgjørelse for øyeblikket. Det er ikke en av mine prioriteringer og jeg tror ikke Romania er klar».

Romania avkriminaliserte homofili i 2001, ti år senere enn andre deler av EU. De forbyr fortsatt ekteskap og sivile partnerskap for par av samme kjønn.

En undersøkelse gjennomført av lhbt-rettighetsgruppen ACCEPT i 2021 viste at 71 prosent av rumenerne mener lovlig anerkjennelse av sivilt ekteskap for par av samme kjønn ikke vil ha noen innvirkning på livene deres, mens 43 prosent mener det vil påvirke livene deres.

 

Powered by Labrador CMS