Skeiv sommer

– Rørende å være i et space der skeive, melaninrike kropper eide rommet

Blikk tar tempen på det skeive miljøet i sommerferien. I dag står slampoet og skuespiller Sofia Knudsen Estifanos for tur.

Publisert Sist oppdatert

– Hei, Sofia! Tradisjonen tro har Blikk sommerspalte i år igjen. Som regel er den lettbeint, men i år er det vanskelig å ikke adressere skyteepisoden i Oslo 25. juni. Pride ble ikke som vi hadde trodd i år. Hvordan går det med deg?

Det er et vanskelig spørsmål å svare på på en måte som egner seg på trykk. Det korte svaret er «opp og ned». Det antar jeg at jeg ikke er aleine om.

Sofia Knudsen Estifanos sender Blikk et bilde av «halve trynet foran Timbuktu-konsert på Kongsberg jazz, nest siste dag på turné.»

– I år er det jo Skeivt kulturår. Så, hva har vært din beste skeive kulturopplevelse til nå?

Jeg var på Ball på Sentralen, arrangert av Ca.Pa. og Salam. Og det var en helt fantastisk opplevelse! Jeg er muligens biiiiiittelitte granne inhabil fordi SPKRBOX, der jeg er en av to kunstneriske ledere, bidro med litt midler og Gigi, som driver Ca.Pa, sitter i SPKRBOX’ kunstneriske råd. Men det var på ekte amazing. Og det var dypt rørende å være i et space der skeive, melaninrike kropper eide rommet og tok plass med den største selvfølgelighet og var queere og normbrytende og fantastiske og rå og blei hylla og feira og heia på.

Jeg fikk også det ærefulle oppdraget å sitte i en jury for utlysning etter nyskreven skeiv dramatikk, initiert av Dramatikkens Hus. Og det har vært en sann glede å få lese så mange tekster med så mye hjerte og hjerne og vilje og mot. Det resulterte i en lesning av de tre vinnernes bidrag i Pride Box, og jeg tror alle som var der, kjente det samme som meg - at en vektskål i teater-Norge bikka litt på seg. Og det er veldig på tide, og veldig fint. Og så må jeg si Mini-Pride! Igjen er jeg muligens litt inhabil fordi jeg sitter i styret til Oslo Pride, men særr. At kidsa får sin egen lille Pride Park der de kan henge og møtes og oppleve kultur er megafett. De frivillige har gjort en strålende jobb, og jeg heier skikkelig på at Mini-Pride får et langt og godt liv.

– Hvilken låt går på repeat hos deg i sommer?

– Det stilige svaret er «Kapitalistknusaren» av Sliteneliten og «Zero Love» av Jonas Benyob. Det ærlige svaret er «Kapitalistknusaren» av Sliteneliten , «Zero Love» av Jonas Benyob og «Despacito».

– Hva leser du/ser du på i sommer?

– Vanligvis binger jeg mye TV-serier, men siden jeg i sommer først har vært på turné med Campingkompaniet og bodd i bilen noen uker, og så skal rett på interrail-ferie i noen uker, blir det lite med serier. Har som overordna mål for tida å lese skjønnlitteratur og ikke sakprosa - troooor dette blir sommeren jeg leser min første Toni Morrison-bok. Og så skal jeg få sett «VEGG VEGG VEGG» på kino!

– Kampen fortsetter! Hva er din skeive hjertesak?

Innføring av et tredje juridisk kjønn (ingen er fri før alle får finnes), bedre helsetilbud og levekår for transfolk, oppreisning og unnskyldning til alle som blei tvangskastrerte av staten, og megaskjerpings på interseksjonalitet innad i egen bevegelse. Og så slår jeg et slag for at alle år får være såkalt Skeivt Kulturår. Mange institusjoner har vist evne og vilje til å utforske og grave og tenkte nytt i år. Jeg håper de skjønner at det forplikter, og at året i år legger lista for hva vi minimum kan forvente å få servert heretter.

Powered by Labrador CMS