Trans

Nekter transkvinner å delta i kvinnesjakk

World Chess Federation (FIDE) forbyr transkvinner fra å konkurrere i kvinneklasser.
– FIDEs innstramming vil ikke ha noen konsekvenser for transkvinner i norske mesterskap, sier Anniken Vestby, president i Norges Sjakkforbund, til Blikk.

Publisert Sist oppdatert

FIDE skrev i pressemelding tidligere denne uka, at de og deres medlemsforbund i økende grad har mottatt forespørsler om anerkjennelse fra spillere som identifiserer seg som trans, og at deltakelsen av transkvinner vil avhenge av en analyse av enkeltsaker som kan ta opptil to år.

«Endring av kjønn er en endring som har en betydelig innvirkning på en spillers status og fremtidige kvalifisering til turneringer. Derfor kan de bare få delta hvis det er gitt et relevant bevis på kjønnsendringen», heter det i pressemeldingen fra FIDE.

Uten å foregripe noe, så tror jeg vi er ganske enige om en annen linje enn FIDE i dette spørsmålet, sier Anniken Vestby, president i Norges Sjakkforbund.

«I tilfeller der kjønnet ble endret fra mann til kvinne, har spilleren ingen rett til å delta i offisielle FIDE-turneringer for kvinner, før en ytterligere avgjørelse er tatt.»

FIDE opplyser også at innehavere av kvinnetitler som endrer identitet til mann, vil miste titlene sine. De holder imidlertid muligheten oppe for å gi tilbake titlene dersom personen endrer identitet tilbake til kvinne.

– Vi har selvsagt fått med oss FIDE sin avgjørelse om å nekte transkvinner å delta i kvinneklassene. I Norges Sjakkforbund har vi fulgt spillernes juridiske kjønn i våre systemer. FIDE sin innstramming vil ikke ha noen konsekvenser for transkvinner i norske mesterskap, slik som NM for kvinner og jenter, men det vil by på problemer om vi har spillere i denne kategorien som for eksempel kvalifiserer til OL, sier Anniken Vestby, president i Norges Sjakkforbund, til Blikk.

Vestby forteller at problemstillingen vil tas opp på styremøte i Norsk Sjakkforbund neste uke.

– Og vi vil da diskutere et eventuelt press på FIDE fra styret og Reglementsutvalget. Vi har også en dialog i det nordiske Sjakkforbundet om en felles ytring fra de nordiske landene. Det vil være mer effektfullt å sende inn en felles uttalelse fra Norden. Uten å foregripe noe, så tror jeg vi er ganske enige om en annen linje enn FIDE i dette spørsmålet, sier Vestby.

 

 

Powered by Labrador CMS