#StandUp4Migrants
Ny FN-kampanje setter søkelys på skeive flyktningers utfordringer.
FNs Free & Equal og Den internasjonale organisasjon for migrasjon (IOM) lanserer kampanje som setter søkelys på skeive flyktningers utfordringer.
«Skeive flyktninger opplever ofte ensomhet, hjelpeløshet og depresjon. Selv hverdagslige handlinger de fleste av oss tar for gitt, som å oppsøke lege eller åpne bankkonto, kan være farlig for udokumenterte flyktninger, og lede til utvisning og fengsel» skriver UN Free & Equal i en presseuttalelse.
Spesielt vanskelig for skeive flyktninger
Mange skeive har ikke annet valg enn å forlate hjemstedet for å kunne leve trygt. Det kan være å rømme fra utrygge omgivelser, vold, kriminalisering, trusler og vold for å finne et trygt miljø, tilgang til helsehjelp, økonomisk trygghet eller aksept.
«For noen betyr dette å flytte fra en liten by til en stor by. For andre kan de innebære å flytte fra én del av verden til en annen – og overleve en livstruende ferd og dårlige odds, for å finne et sted hvor de kan leve åpent som sitt sanne jeg» skriver UN Free & Equal.
Diskrimineringen stopper ikke nødvendigvis ved ankomsten til et nytt sted. Mange opplever fremdeles fordommer, trakassering og vold.
For de flyktningene som opplever marginalisering i samfunnet de kommer til, på bakgrunn av etnisitet, hudfarge, alder, kjønn, funksjonsvariasjon, religion eller av andre årsaker, blir den nye hverdagen ekstra vanskelig.
Historier fra flyktninger
UN Free & Equal har i forbindelse med kampanjen samlet historier fra skeive flykninger i korte videoer på sin hjemmeside.
Der får vi høre om Apollo, Jen og Muhab, som alle har måttet rømme fra sine hjemland.
Jen forteller at hun som 15-åring måtte gjemme jentekjæresten fra den konservative familien og hjembyen sin. Hun reiste til en større by for å studere. Der kunne endelig være seg selv, men manglet et støtteapparat. Lykken over å kunne leve åpent ble ofte overskygget av tilværelsen som pengeløs og venneløs. Før hun en dag fant andre unge som også hadde forlatt hjemmene sine fordi de var skeive. For første gang i livet, hørte hun hjemme et sted.
«Å være homo, brun og i et konservativt religiøst miljø, er en langsom dødsdom» sier Muhab i sin video.
Han måtte rømme fra et konservativt hjemland etter å ha blitt kastet ut hjemmefra av foreldrene sine. Muhab var heldig nok til å få et visum og kunne derfor unngå en livsfarlig ferd for å komme seg i trygghet. Etter hvert begynte han å studere juss, og spesialiserte seg i skeive rettigheter – med et håp om at alle en dag kan være like heldige med sin ferd som han har vært.
Apollo flyttet til et nytt land med familien sin da han var liten. Alle så på ham som en jente. Han var forvirra. En dag innså han at han ikke forelsket seg i gutter, men ville være en gutt. Etter at familien fant ut at det ble han kastet ut hjemmefra. Apollo forsøkte å begå selvmord to ganger og sleit med traumer etter opplevelsene. Heldigvis fant han et trygt miljø – og en mann han i dag kaller pappa.
«Jeg er endelig komfortabel. I dag er jeg fri» sier Apollo i videoen.
Oppfordrer myndigheter og privatpersoner
UN Free & Equal oppfordrer på sin hjemmeside privatpersoner til å lese seg opp på flyktningers erfaringer, vise solidaritet gjennom hashtaggen #StandUp4Migrants, ta på seg frivillig arbeid dersom man har kapasitet, og å forsvare flyktninger om du ser urettferdig behandling, eller melde ifra til politiet.
I tillegg kommer de med en rekke oppfordringer til myndigheter. Som å adressere skeive flyktningers behov, informere om hvilke rettigheter de har og opplæring til ansatte som daglig er i kontakt med skeive flyktninger.
Kampanjen etterspør også bedre oppfølging av skeive flyktninger i helsevesenet og trygge steder å oppholde seg ved ankomsten til et nytt land.
Les mer om kampanjen på United Nations Free & Equal sine hjemmesider
LES OGSÅ
-
Fay Wildhagen til Operaen
-
Hamed Sinno til Masahatfestivalen
-
Hvordan møttes Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ingeborg Djupnes?
-
Ny sang fra Sade dedikert trans-sønn
-
Billie Eilish erklærer støtte til Harris
-
Georgias nasjonalforsamling har vedtatt lov som rammer LHBT-miljøer
-
Hvorfor vie en Blikk-utgave til temaet tro og traumer?
-
Trysil Queer Film Festival arrangeres for andre gang
-
Skeiv klassiker gis ut på nytt
-
– La oss fortsette med Pride Park i Sofienbergparken