Blikk oppsummerer Skeivt kulturår

Jorunn Sem Fure var direktør og forsker ved Telemark Museum fra 2012 til 2022. Hun har doktorgrad i historie fra Universitetet i Bergen.

Telemark Museum: Skeivt kulturår var en øyeåpner

– Ved inngangen av året spurte vi oss selv: Hva har vi, hva vet vi? Svaret på det var null. Våre arkiver gjenspeiler ikke skeiv historie, så vidt vi vet, sier forsker Jorunn Sem Fure ved Telemark Museum.

Publisert Sist oppdatert

Museet søkte derfor midler til å samle skeiv historie. Og fikk innvilget støtte fra Kulturrådet.

– Jeg dro til Bergen til Skeivt Arkiv og spurte om å få se alt som handlet om Grenland, vårt område. Det var en god del.

Fure skrev en tekst med litt historikk om den organiserte homobevegelsen i Grenland. Arbeidet resulterte i et arrangement, hvor rundt 40 mennesker kom for å høre to pionérer fra området, samt Tone Hellesund fortelle.

Jorunn Sem Fure var direktør og forsker ved Telemark Museum fra 2012 til 2022. Hun har doktorgrad i historie fra Universitetet i Bergen.Foto: Telemark Museum.

– Vi har et inntrykk av at skeive folk i Grenland, de blir ikke så lenge. De flytter til større byer. Det var et første skritt til å synliggjørt at jo, det finnes skeive folk i Grenland. Det har vært organisasjoner som har jobbet veldig godt. Panelet fikk også frem det de møter av motstand lokalt. Det er mye frimenigheter her, og spesielle religiøse miljøer. Vi fikk frem at det hadde vært mye greier med leserinnlegg tidligere.

– Vi fant også ut at det er et ønske om å gå videre og dokumentere. Hvordan vi skal gjøre det, og hvem vi skal det sammen med vet vi ikke ennå. For oss på museet har dette vært en øyeåpner. Vi vil ikke bare slippe dette som en engangssak.

– Hvordan skal dere unngå at det blir nettopp det?

– Vi har fått støtte til noen nye arrangementer. Og vi skal skrive en avsluttende rapport. Vi skal også i gang med et strategiarbeid hvor vi skal blinke ut nye temaer og satsinger. I hvert fall vil jeg spille inn at dette er noe vi burde jobbe videre med.

– Hadde dere gjort dette arbeidet dersom det ikke var Skeivt kulturår?

– Nei, jeg tror kanskje ikke det. Det har ikke vært noen andre grunner eller intensiver til det akkurat nå. Så jeg tror at Skeivt kulturår var et viktig spark i baken på at dette er perspektiver vi må ta med oss videre. Og fra nå av kommer vi til å se etter skeive perspektiv i alt arkivmateriale vi får inn fremover.

Powered by Labrador CMS