Urix

Skeive ønsker tilstedeværelse

«Vi mister et viktig utkikkspunkt i Afrika», sier tidligere Uganda-ambassadør Thorbjørn Gaustadsæther om nedleggelsen av ambassaden i Kampala. Han tror menneskerettighetsaktivister og skeive vil savne Norges stemme.

Under Ugandas nye lover kan familie og venner bli pålagt å anmelde homofile og lesbiske forhold.
Publisert Sist oppdatert

Utenriksdepartementet varslet i forrige uke at Norges ambassade i Uganda skal legges ned. Avviklingen av utestasjonen skal skje i løpet av 2024.

Menneskerettighetssituasjonen, blant annet for politisk opposisjon, sivilsamfunnsorganisasjoner og lhbt+-aktivister, har gjennom årene vært en kilde til bekymring under president Yoweri Musevenis autoritære styre i Uganda.

Tidligere Uganda-ambassadør Thorbjørn Gaustadsæther mener at muligheten for løpende kontakt med skeive miljøer nå vil bli mer begrenset.

«Også i min ambassadørperiode var det bekymring for at landet ville vedta strenge anti-homolover. Det skeive miljøet, som vi hadde jevnlig kontakt med, sa den gang tydelig ifra om at vår og andre lands internasjonale tilstedeværelse var viktig for dem. Deres råd var samtidig: Prøv å si tydelig fra om hva dere mener om disse temaene, men snakk gjerne med lav utestemme», sier Thorbjørn Gaustadsæther til Panorama Nyheter.

Han mener det er viktig å lytte til mottakerlandets egne behov.

«Jeg ser at bistanden, ifølge UD, skal drives videre gjennom multilaterale institusjoner og sivilsamfunnet. Det går absolutt å drive bistanden på den måten, men den faglige og politiske dialogen vil bli vanskeligere. Blant annet er det viktig for oss som bistandsgiver å lytte til hva mottakerlandet sier om egne behov og diskutere hvordan dette best kan tilpasses norske prioriteringer og kompetanse.»

 

Powered by Labrador CMS