Urix

Uganda vil forby folk å være homofile

Ifølge et lovforslag vedtatt av Ugandas parlament 21. mars, blir det dødsstraff for «grov» homofili, livsvarig fengsel for «forbrytelsen homofili», og opptil 14 års fengsel for «forsøk på homofili». Straffen for «å fremme homofili» blir 20 års fengsel.

Hvis Uganda vedtar det nye lovforbudet, kan familie og venner bli pålagt å anmelde homofile og lesbiske forhold.
Publisert

Ugandas parlament har vedtatt omfattende anti-lhbt-lovgivning som foreslår tøffe nye straffer for likekjønnede forhold og kriminaliserer alle som identifiserer seg som lesbisk, homofil, bifil, transseksuell og skeiv.

Hvis den blir signert av landets president, blir denne loven den første i verden som kriminaliserer det å identifisere seg som lhbt+, ifølge organisasjonen Rights Watch.

«Vedtakelsen av dette diskriminerende lovforslaget, sannsynligvis blant det verste i sitt slag i verden, er en dypt forstyrrende utvikling, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter, Volker Türk, i en pressemelding. Han oppfordrer president Yoweri Museveni til ikke å signere.

Kriminelt å eksistere

– Hvis presidenten undertegner loven, vil den gjøre lesbiske, homofile og bifile mennesker i Uganda til kriminelle rett og slett ved bare å eksistere, for å være den de er. Det kan gi carte blanche for systematiske brudd på nesten alle deres menneskerettigheter, understreket han.

– Lovforslaget blander sammen forhold med og uten samtykke. Førstnevnte skal aldri kriminaliseres, mens sistnevnte krever bevisbaserte tiltak for å få slutt på seksuell vold i alle dens former – inkludert mot barn, uansett kjønn eller seksuell legning til gjerningspersonen. Dette lovforslaget vil være en massiv distraksjon fra å ta de nødvendige tiltakene for å få slutt på seksuell vold, sa Høykommissæren.

Rammer absolutt alle

– Den vedtatte nye lovgivningen utsetter også journalister, helsearbeidere og menneskerettighetsforkjempere for lange fengselsstraffer bare for å gjøre arbeidet sitt, la han til.

Mange regjeringer og menneskerettighetsorganisasjoner har gått ut mot forslaget.

«En av de mest ekstreme tingene i det nye lovforslaget er at det kriminaliserer folk for å være den de er, i tillegg til å krenke rettighetene deres til privatliv, ytringsfrihet og retten til å samles, noe som allerede er under press i Uganda», sier Uganda-ekspert hos Human Rights Watch, Oryem Nyeko, til Al Jazeera.

Norge fordømmer

Utenriksdepartementet i Norge har sterkt kritisert lovforslaget.

– Vi er dypt bekymret over det ugandiske parlamentets beslutning om å vedta en anti-homolov, heter det i en uttalelse. Hvis den trer i kraft, vil det true menneskerettighetene til alle ugandere, og føre til økt diskriminering og forfølgelse. Norge står fast mot dødsstraff under noen omstendigheter.

Lova blir nå sendt videre til presidenten i Uganda, Yoweri Museveni, for å bli signert. Presidenten har ikke kommentert lovforslaget til nå, men signerte i 2013 den første moderne loven i Uganda som kriminaliserte homofili.

Powered by Labrador CMS