25. juni

Bhatti fengslet i åtte nye uker av Oslo tingrett

Oslo tingrett har gitt politiet medhold i kravet om videre varetekt av terrorsiktede Arfan Bhatti.

Tegning av terrorsiktede Arfan Bhatti fra da han møtte som vitne i straffesaken mot Zaniar Matapour i Oslo tingrett i mai fjor.
Publisert Sist oppdatert

Tingretten behandlet spørsmålet om videre fengsling for den 47 år gamle terrorsiktede islamisten fredag formiddag.

Bhatti er siktet for medvirkning til terror i forbindelse med masseskytingen i Oslo sentrum natt til 25. juni 2022, men nekter straffskyld.

Tirsdag ble det kjent at politiet har konkludert om Bhattis rolle i masseskytingen.

Fremdeles under etterforskning

Av kjennelsen fredag går det fram at politiet har oversendt sin innstilling i tiltalespørsmålet til Oslo statsadvokatembeter, men at saken ennå er under etterforskning.

Politiet mener det fremdeles er fare for at bevis kan gå tapt i saken og begjærte at Bhatti fortsatt skulle underlegges brev- og besøkskontroll.

I en grundig drøftelse kommer tingretten til at kravet om restriksjoner bør innvilges. Dommeren viser blant annet til at Bhatti i fengselet har søkt om å få tilgang til Skype for å kunne opprette kontakt med en av de andre siktede i saken, som ikke har gått med på å la seg avhøre av politiet.

Han har også hatt kontakt med den medsiktedes bror.

– Dette underbygger etter rettens syn at det av hensyn til etterforskningen er behov for å føre kontroll med siktedes kontakt med omverden.

Ikke avhørt

Bhatti selv har ikke stilt til avhør med politiet etter at han ble utlevert fra Pakistan til Norge i mai i fjor.

Den 47 år gamle islamisten ble tidlig koblet inn som en bakmann og planlegger av angrepet under pride i Oslo den aktuelle natten for tre år siden.

Han hadde imidlertid forlatt Norge da angrepet skjedde.

Fortsatt nye opplysninger

Selv om det i juni er tre år siden terrorangrepet skjedde, kommer politiet fremdeles over nye opplysninger i saken. Totalt er fem personer siktet i saken. I juli ble gjerningsmannen Zaniar Matapour dømt til 30 års forvaring for grov terror, men denne dommen er anket og skal starte i lagmannsretten 4. februar.

– Retten mener det fortsatt foreligger en reell mulighet for siktede til å ødelegge eller forspille bevis i form av påvirkning av medsiktedes forklaringer og vitneforklaringer. Det vises i denne sammenheng til at politiet har mottatt informasjon fra Telegram som inneholder mobiltelefonnummer og bruker-ID-er som politiet ikke tidligere har vært kjent med, står det om Arfan Bhatti i kjennelsen fra Oslo tingrett fredag.

  • NTB-Peter Tálos
  • Versjon 3
  • Ord 434Lesetid 2 min

(©NTB)

Powered by Labrador CMS