25. juni

– Vi ble angrepet for å være de vi er

I dag startet rettssaken i Oslo tingrett mot Zaniar Matapour (44), som er tiltalt for grov terrorhandling etter masseskytingen i Oslo natt til 25. juni 2022. – Rettssaken er starten på å lukke et kapittel, sier Oslo Pride-leder Dan Bjørke til Blikk

Oslo Pride-leder Dan Bjørke var på plass i Oslo tinghus da rettssaken mot Zaniar Matapour i dag.
Publisert Sist oppdatert

Det knytter seg spenning til om Matapour i det hele tatt kommer til å ytre seg om saken. Han har varslet at han ikke ønsker å benytte seg av retten til å forklare seg.

De skeive organisasjonene og en rekke berørte var til stede i retten i dag, både i rettssalen og i et tilskuerrom, hvor rettssaken overføres på skjermer.

Oslo Pride står på listen over vitner som skal uttale seg under rettssaken. Både tidligere Oslo Pride-leder Inger Kristin Haugsevje og nåværende leder Dan Bjørke skal vitne, og fortelle om hva terroren har betydd for Oslo Pride og det skeive miljøet.

– Dette er noe vi må gjennom. Rettssaken er starten på å lukke et kapittel i denne saken, sier Dan Bjørke til Blikk i Oslo tinghus.

Matapour ankom rettssalen iført håndjern og hadde med seg to mapper. Han satt rolig og snakket med forsvareren før dommerne ankom salen. For mange av de skeive i Oslo tinghus denne morgenen var det vanskelig og sterkt.

– Men dette er noe vi må gjøre sammen, selv om minnene kommer. Spesielt minnene om hvor mye frykt terroren har skapt blant folk som bare var ute for å feire kjærligheten, sier Bjørke.

I sitt vitnemål vil Bjørke løfte fram hva terroren har betydd for skeive og for miljøet.

– Etter angrepet har skeive fortalt at de ble skutt på, enten de var der det skjedde eller ikke. Og det er en følelse mange kan kjenne seg igjen i. Vi ble angrepet for å være de vi er, og det er noe som traff alle skeive.

Bjørke peker på at frykten som spredte seg etter terroren har vært skadelig for miljøet.

– Det er vondt å tenke på hvor mange unge mennesker som har spurt seg selv om de kan leve trygt og fritt i landet vårt. Det er det som sitter igjen som det verste med dette angrepet.

Når Bjørke inntar vitneboksen vil han stå ansikt til ansikt med terroristen.

– Det er viktig å få lov å fortelle han hva han har satt i gang med terroren sin. Hos folk som kun har ett ønske, og det er å få være seg selv, sier Dan Bjørke.

Onsdag er hele dagen satt av til flere av de fornærmedes forklaringer.

 

Powered by Labrador CMS