Terror

Vil ikke kaste Mehl nå

Erna Solberg reagerer kraftig på at 25. juni-terroren kunne ha vært avverget. Men mener at «denne saken ikke gir grunnlag for mistillitsforslag». Heller ikke FRI ønsker å kaste Mehl nå.

Erna Solberg sier til VG at regjeringens oppfølgning av terror-rapporten er avgjørende for om hun har tillit eller ikke.
Publisert Sist oppdatert

Høyres leder og tidligere statsminister, Erna Solberg, krever i et intervju med VG at justisminister tar grep.

«Det er oppfølgingen av rapporten som avgjør om jeg har tillit eller ikke. Dette må regjeringen rydde opp i», sier Solberg til vg.no.

På VGs spørsmål om Solberg har tillit til justisminister Mehl, svarer hun at denne saken ikke gir grunnlag for mistillitsforslag.

Men hun sier at ukulturen innad i PST og E-tjenesten «er lite tillitsvekkende.»

Oppriktig lei seg

I rapporten fra 25. juni-utvalget er en av konklusjonene at terroren muligens kunne ha vært avverget. PST mottok varsel fra Etterretningstjenesten som de ikke fulgte opp. Ifølge rapporten kobles årsaken til at det er rivalisering og mistenksomhet mellom disse to tjenestene.

«PST må reagere på den informasjonen de får. Varselet var tydelig og klart. Jeg blir oppriktig lei meg av å lese at angrepet kunne vært avverget dersom alt hadde fungert som det skulle», sier Solberg.

Vil stille krav

«FRI meinar det er viktig å skille mellom «ansvar» og «skuld». Det er nødvendigvis ikkje sittande statsråd si skuld for systemsvikten som no er blitt avdekt. Derimot er det sittande justisminister sitt ansvar å påse at tilrådingane i evalueringsrapporten, og eventuelle andre interne tiltak blir iverksatt og fulgt opp. Korleis denne prosessen blir, er kva vi må måle statsråd Mehl på», skriver Marita Holmeset-Varpe, politisk nestleder i FRI, og jurist, i en epost til Blikk.

«Vi har lenge etterlyst betre og tettare dialog med statsråden og dei underliggande etatane, og det er godt å sjå at dette er ei av tilrådningene til evalueringsutvalet. Statsråden har bedt PST og POD om ein oppfølgingsplan for den vidare handteringa av tilrådingane. FRI kjem ikkje til å ta helg - vil følge prosessen tett og stille nye krav viss det blir naudsynt», skriver Holmeset-Varpe.

Powered by Labrador CMS