25. juni

– De som hater er i mindretall

I dag var det minnemarkering for ofrene for terroren som rammet miljøet for to år siden. – Vi skal ta inn over oss at de som hater pride, som hater homoer, som hater transpersoner, de er i mindretall, sier lederen i Støttegruppa 25. juni.

– Etter 25. juni for to år siden tok det ikke lang tid før debattnivået var på det samme nivået som før terroren. Da stiller man seg spørsmålet om man har lært noe som helst, sier lederen i Støttegruppa 25. juni.
Publisert

Det var stort oppmøte utenfor Stortinget i dag da Støttegruppa 25. juni inviterte til minnemarkering for å markere at det har gått to år siden terroren 25. juni 2022.

Natt til 25. juni 2022 ble to personer drept, og ni andre personer ble skutt da 44 år gamle Zaniar Matapour skjøt mot mennesker ved utestedene Per på Hjørnet og London Pub.

Utenfor Stortinget hadde både stortingspolitikere, kommunepolitikere og statsråder samlet seg, sammen med mange skeive. Alle hadde med seg blomster som skulle legges ned ved London Pub og Per på Hjørnet.

Hva har vi lært?

For Espen Aleksander Evjenth, leder av Støttegruppa 25. juni, var det både en viktig, vond og fin markering. Han var på London Pub den natta da terroren rammet. Han ble skutt i hodet, men overlevde.

– London Pub har blitt et sted som er veldig spesielt for meg. Jeg har vært der noen ganger siden den natta for to år siden, sier Evjenth til Blikk.

Hatet som rammet den natta var ekstrem. Men Evjenth er like fullt bekymret for hatet og grumset som nå gjør seg gjeldende i kommentarfelt på nettet.

– Men vi skal ta inn over oss at de som hater pride, som hater homoer, som hater transpersoner, de er i mindretall. Det er godt å tenke på, sier han.

– Det er desto viktigere er det på en dag som denne å ta et oppgjør med de holdningene som faktisk ligger i befolkningen. Jeg mener at terroren ikke skjedde i et vakuum. Vi så en forverring av samfunnsdebatten opp mot 25. juni for to år siden, sier Evjenth.

Han peker på at den debatten fortsetter nå.

– Etter 25. juni for to år siden tok det ikke lang tid før debattnivået var på det samme nivået som før terroren. Da stiller man seg spørsmålet om man har lært noe som helst.

Dom faller neste uke

Zaniar Matapour er tiltalt for terror etter skytingen, og saken har denne våren blitt behandlet i rundt ni uker i Oslo tingrett. Den ble avsluttet 16. mai. Dommen kommer i neste uke.

Om det betyr at man kan legge terroren bak seg, er Evjenth usikker på.

– Vi får se. Støttegruppa håper på en dom som er tydelig, og som føles rettferdig. Men så kan ikke jeg stå her og forskuttere. Vi er forberedt på at dommen vil bli anket, og vi tror det blir et videre rettsoppgjør. Men når dommen faller er det et steg videre, sier Evjenth til Blikk.

 

 

Powered by Labrador CMS