25. juni

– Vi skal gjøre alt vi kan for at det skal være trygt

– Det er viktig å markere og å komme sammen, men det har vært tøft hver dag siden terroren, sier statsminister Jonas Gahr Støre til Blikk.

Statsminister Jonas Gahr Støre, det offisielle Norge og de skeive organisasjonene la i dag ned blomster utenfor utestedene i Rosenkrantzgate hvor terroren rammet natt til 25. juni i fjor.
Publisert Sist oppdatert

 Statsministeren lover at det offisielle Norge skal gjøre alt for at Oslo Pride skal være trygt i år.

– Men et samfunn kan aldri gi hundre prosent sikkerhet, for vi har erfart at sånn er ikke verden, dessverre, sier Støre.

Mange følelser

Ingrid Rasten i Støttegruppa 25. juni, var en av de som overmannet terroristen den fatale natten i fjor. I dag var hun tilbake i Rosekrantzgate sammen med det offisielle Norge.

– Denne dagen er tøffere enn jeg hadde forutsett på forhånd, sier Rasten til Blikk utenfor London Pub og Per på Hjørnet.

 Rasten var sammen med venner ute på César Bar & Café ved Oslo tinghus 25. juni-kvelden i fjor. Da skuddene smalt løp hun mot Rosenkrantzgate og fikk overmannet terroristen. Hun forsøkte å ta fra ham pistolen han holdt, men endte foran den og pistolen pekte rett i magen hennes. Hun fikk brukket tommelen hans og frigjort pistolen og kastet den ut i gata.

 – I dag har jeg mange følelser, og det er vanskelig, sier hun og forteller at hun ser fram til minnekonserten i Sentrum Scene senere denne søndagen, hvor hun og resten av Støttegruppa 25. juni inviterer til konserter og samvær.

 – Da skal vi samles, og sammen løfte hverandre. Det blir fint.

Støttegruppa 25. juni la ned blomster utenfor London Pub og Per på Hjørnet søndag 25. juni.

Støtte og medfølelse

 Thon Hotels Rosenkrantz ligger i Rosenkrantz gate like over gata fra London Pub, og ble samlingsstedet natta til 25. juni for berørte av terroren. I dag la hotellet ned to kranser på den offisielle minnemarkeringen.

 – Våre ansatte gjorde en fantastisk innsats den natta. All ære til de, sier Aleksander Berg, direktør ved Thon Hotels Rosenkrantz til Blikk.

 – Det er viktig for oss som konsern å være til stede her i dag. Vise vår støtte og medfølelse, sier Berg.

– Vi har en jobb å gjøre

 – Det er tøft å være tilbake her, ett år etter terroren. Men det er tøffere for de som var involvert og ble dirkete berørt, sier stortingspresident Masud Gharahkhani.

 – Jeg hadde representanter fra det skeive miljøet til frokost på mitt kontor den siste stortingsdagen, både de som sto i kampen for 60 år siden, og unge som var på London Pub den natta til 25. juni. De fortalte at de hadde følt seg trygge helt til terroren rammet i fjor. Det er noe vi må ta på alvor. Det betyr at vi har en jobb å gjøre, sier Gharahkhani til Blikk.

 – I år skal vi feire Pride, men ikke glemme det alvorlige bakteppet, som det økende hatet. Vi ser Pride-flagg som brennes. Vi ser at mange opplever økende trakassering. Vi har som storsamfunn en viktig oppgave foran oss.

(f v) Oslo Pride-leder Dan Bjørke, FRI-leder Inge Alexander Gjestvang og Hanne Farideh Lyseth, generalsekretær i Skeiv Verden.

Må ta hatet på alvor

FRI og Skeiv Verden mener hatet som har blitt avdekket de siste årene er viktig å ta tak i. En ny rapport fra Amnesty og FRI viser en massiv økning i negativ omtale av skeive i sosiale medier, spesielt av transpersoner, Pride, og Pride-flagg på offentlige flaggstenger.

– Det er en utvikling vi ser i netthets, på gata og vi ser en økning i hatkrimsaker som blir anmeldt. Hvorvidt det skyldes en bevissthet som gjør at det anmeldes, eller at det er flere saker, er vanskelig å vite. Men vi ser det vi som jobber med denne tematikken, at det er en utvikling vi er nødt til å ta på alvor.

– Vår målgruppe har ofte med seg traumer fra krig og flukt, og slik terror er en retraumatisering for dem. De har kommet til Norge og et liv de trodde skulle være trygt, og hvor de kan leve åpne liv. Så skjer dette, sier Hanne Farideh Lyseth, generalsekretær i Skeiv Verden.

– At det offisielle Norge er med oss her i dag er helt essensielt. At de kjenner sin besøkelsestid nå er viktig, og at de går foran i arbeidet som handler om å lege sårene alle skeive i Norge har blitt påført, sier Hanne Farideh Lyseth.

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS